GuidePedia

0
Cy Tr Israel abstract 1a LLL

Ναυάγιο για Τερματικό Βασιλικού (;)
-Στην Τουρκία φτάνουν αυτή τη βδομάδα οι ισραηλινές εταιρείες ενέργειας Noble-Delek
-Έντονο πολιτικό-οικονομικό παρασκήνιο, καθώς η εταιρείες αυτές πρωτοστατούν στις έρευνες της ΑΟΖ
-Πιο συμφέρουσα η λύση για Ισραηλινό Φ.Α. μέσω χερσαίου τουρκικού αγωγού, παρά το Τερματικό Βασιλικού
-Κανείς διπλωμάτης δεν θεωρεί τυχαίες τις ραγδαίες ταυτόχρονες εξελίξεις σε Κυπριακό και σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ
-Δύο οι χώρες που χάνουν άμεσα την επιρροή τους στην περιοχή: Ρωσία και Ελλάδα
-Σε πλήρη εξέλιξη το Αμερικανικό Master Plan για αλλαγή των ισορροπίων και του χάρτη της περιοχής μας
Στην Τουρκία φτάνουν αυτή τη βδομάδα οι εταιρείες Noble-Delek για να συναντηθούν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες ενέργειας ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται τη εφημερίδα Χουριέτ, θα έχουν επαφές με τις τουρκικές εταιρείες Zorlu, Enka, Turcas και Çalık. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πάρουν πληροφορίες για το σχεδιασμό του προγράμματος, το κόστος, την πιθανότητα πώλησης του αερίου στην τουρκική αγορά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.
Επίσης επειδή ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ τριών χωρών, θα πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες, όπως αναφέρεται. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από το Ισραήλ προβλέπεται να προκύψουν 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η εφημερίδα Χουριέτ επικαλείται επίσης ειδικούς επί θεμάτων ενέργειας οι οποίοι εκτιμούν ότι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Αναφέρουν ότι ο τερματικός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δις δολάρια ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δις δολάρια.
ΤΟ MASTER PLAN ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ – ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η ύπαρξη Master Plan για το Κυπριακό, αλλά και την εν γένει αναδόμηση του χάρτη της Ν.Α. Μεσογείου, τόσο σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο, όσο και ενεργειακό είναι κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστιάδης το διαψεύδει επισήμως, πλην όμως οι πραγματικότητες οι ίδιες τον διαψεύδουν με την σειρά τους. Πλείστα άρθρα όπως των Wall Street Journal και L.A. Times, αλλά και το άρθρο του Economist περί Συνομοσπονδίας στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός Master Plan των ΗΠΑ στο Κυπριακό και την ταραγμένη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.
α.) Κλείνει άρον – άρον το Μέτωπο Άγκυρας – Τελ Αβίβ
Οι διπλωματικές εξελίξεις είναι ραγδαίες εξάλλου, με τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ να αρχίζουν σταδιακά να αποκαθίστανται, καθώς πρόθεση της Ισραηλινής πλευράς είναι όχι μόνο να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά, αλλά και να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Άγκυρας να προβεί το Ισραήλ σε δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό…
Εξάλλου, η επικείμενη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ προαναγγέλλει σειρά εξελίξεων που μπορεί να περιλαμβάνει και την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τις ακτές του Ισραήλ στην Τουρκία, αναφέρουν πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην Τουρκία.
Από πλευράς Άγκυρας ο στόχος είναι να είναι καταστεί η Τουρκία κομμάτι της μεταφοράς του Φ.Α. και όχι απλώς ένα διαμετακομιστικό σημείο. Άλλωστε και για το Ισραήλ το κόστος για συμμετοχή τον Τερματικό Βασιλικού είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο για μεταφορά Φ.Α. από Ισραήλ σε Ευρώπη, αν δεν μπει στο παιχνίδι η Τουρκία, προειδοποιεί η Άγκυρα.
Ουσιαστικά η λειτουργία του Βασιλικού εξυπηρετεί κυρίως πολιτικο-διπλωματικά κριτήρια, τα οποία ανατρέπονται όμως άρδην, μέρα με την μέρα, τόσο λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, όσο και λόγω της σταδιακής αποκατάστασης των διμερών σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας.
Αναγκαστικά πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρόκειται περί ενός αμερικανικής εμπνεύσεως Master Plan, για αναδόμηση του χάρτη στην Ν.Α. Μεσόγειο, αφού παρακάμπτοντας το πρόβλημα της Συρίας, για το οποίο η Μόσχα δεν κάνει βήμα πίσω, οι ΗΠΑ φαίνονται απλά να παρακάμπτουν τον σκόπελο, πυροδοτώντας με τις παρεμβάσεις στο Κυπριακό καταλυτικές εξελίξεις.
Καταπώς φαίνεται, πλέον μια Ενιαία και Ενωμένη Κύπρος δεν θα διαθέτει λόγω υπερβολικού κόστους και αλλαγών στην διπλωματική σκακιέρα, δικό της Τερματικό στο Βασιλικό, με μεγάλη πιθανότητα τα δικά μας κοιτάσματα, συμποσούμενα με αυτά του Ισραήλ να οδεύουν προς έναν χερσαίο τουρκικό αγωγό, ο οποίος θα οδεύει προς Ευρώπη. Έτσι οι ΗΠΑ εξοβελίζουν δύο χώρες από την περιοχή… Την Ρωσία και την Ελλάδα.
ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Η Ρωσία α.) γιατί πολύ απλά δεν θα ελέγχει τις τιμές της αγοράς μονοπολώντας την αγορά Φ.Α. στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω της “προβληματικής” και πιθανότατα δυτικίζουσας Ουκρανίας και β.) γιατί η Ρωσία θα χάσει ένα σημαντικό έρεισμα στην Ν.Α. Μεσόγειο με απώλεια επιρροής στην ίδια την Κύπρο, όπου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ αντικατέστησαν πλήρως τον ΟΗΕ, αλλά παραγκώνισαν και την Ρωσία.
Η Ελλάδα, μια χώρα με έντονη ναυτική παρουσία και Πολεμικό Ναυτικό που μπορεί να προβάλει την ισχύ του στην Ν.Α. Μεσόγειο μπαίνει στο περιθώριο, καθώς η απόσταση που την χωρίζει από την Κύπρο καθίσταται, θεωρητικά τουλάχιστον, όλο και μεγαλύτερη…
Το γιατί θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι απλό: Η υπαγωγή και μόνο της “μικρής” Λευκωσίας, επανενωμένης ή μη, σε ένα τριγωνικό ενεργειακό παιχνίδι με πολιτικοοικονομικές περιφερειακές υπερδυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, είναι λογικό να αποξενώσουν σταδιακά οικονομικά και πολιτικά μια σε οικονομική καχεξία ευρισκόμενη Ελλάδα και με γνώμονα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις ταυτόχρονες εξελίξεις σε Κυπριακό και αποκατάσταση διμερών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Η Τουρκική πλευρά συνηγορεί μάλιστα με τα παραπάνω, καθώς δημοσίευμα της Σαμπάχ αναφέρει: “Πρέπει να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στην Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1.5 δις δολάρια”, ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι αξίζει να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία θα είναι μέρος του προγράμματος και δεν θα εγκαταστήσει μόνο τους αγωγούς.
ΑΒΑΝΤΑΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Μια συμφωνία για επανένωση της Κύπρου, θα συμβάλει στην μείωση των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες στο Associated Press.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μια συμφωνία θα επιτρέψει στην Τουρκία να εφοδιαστεί με το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κύπρο και το Ισραήλ και θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στο αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και είπε πως αυτός ήταν καθοριστικός για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μια συμφωνία στηρίζεται στις δυνατότητες περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας και στην προσπάθεια να αμβλυνθεί η αστάθεια σε μια ταραγμένη περιοχή.
Είπε επίσης ότι το Ισραήλ μπορεί να εξάγει το φυσικό του αέριο στην Τουρκία μέσω μια επανενωμένης Κύπρου, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Κύπρο την Άνοιξη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top