GuidePedia

0

του Βαγγέλη Αντωνιάδη.
Εδώ και μήνες οι διάφορες ένοπλες ομάδες που μάχονται το καθεστώς Άσαντ στην βόρεια Συρία παρακολουθούσαν αμήχανα την ανάδυση μίας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, του ''Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Συρίας'', γνωστής και με το ακρωνύμιο ISIS, που σταδιακά κατόρθωσε να διευρύνει την επιρροή της και να εγκαταστήσει την κυριαρχία της στις περισσότερες συνοικίες της πόλης Χαλέπι. Είναι γεγονός πως από την εμφάνιση της μέχρι σήμερα η ISIS συμμετείχε ελάχιστα έως καθόλου στην ένοπλη προσπάθεια του καθεστώτος Άσαντ και στην πραγματικότητα εστίασε το σύνολο των δυνάμεων της στην προσπάθεια επιβολής μίας ακραίας εκδοχής του Ισλάμ, καθώς εκδίωξε τις υπόλοιπες ομάδες αντικαθεστωτικών από τις περιοχές που κυριάρχησε.
Πέρα από τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί με το δίκτυο της All Qaeda το ISIS στοχεύει στην ενοποίηση του Ιράκ και της Συρίας και την δημιουργία ενός Ισλαμικού Χαλιφάτου στα εδάφη των δύο κρατών με την προοπτική αυτό να αποτελέσει την βάση αλλά και το ορμητήριο των τρομοκρατικών τζιχαντιστικών ομάδων, ενώ είναι δεδομένο πλέον πως το ISIS αποτελεί την οργάνωση που συγκεντρώνει τους περισσότερους ισλαμιστές εθελοντές που πηγαίνουν στη Συρία από κάθε γωνιά για να πολεμήσουν. Ταυτόχρονα η εμφάνιση του Μετώπου Νούσρα μίας νέας ισχυρής τρομοκρατικής οργάνωσης που δεν κρύβει τις διασυνδέσεις της με την All Qaeda περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις ούτως ή άλλως περίπλοκες σχέσεις των αντικαθεστωτικών ομάδων.
Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο προσκείμενες στην Αll Qaeda οργανώσεις έγκειται κυρίως στην πολιτική τους προσέγγιση και τις σχέσεις τους με τις υπόλοιπες ένοπλες ομάδες, καθώς το Μέτωπο Νούσρα προσπαθεί να ενσωματωθεί στο ψηφιδωτό των αντικαθεστωτικών οργανώσεων, αντίθετα το ISIS έχει επιλέξει την στρατηγική της σύγκρουσης γι΄αυτό και έχει απομονωθεί.
Σταδιακά η συσσωρευμένη ένταση ανάμεσα στο ISIS και τις υπόλοιπες αντικαθεστωτικές ομάδες οδήγησε σε σφοδρές συγκρούσεις που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες οδηγώντας στην εκδίωξη του ISIS από πολλές περιοχές που έλεγχε καθώς και στην κατάληψη του αρχηγείου του στο Χαλέπι. Όμως όταν οι υπόλοιπες αντικαθεστωτικές οργανώσεις κατέλαβαν την κεντρική βάση του ISIS βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα των δεκάδων αιχμαλώτων που εκτέλεσαν οι άνδρες του ISIS πριν την υποχώρηση τους.
Είναι προφανές πως όσο εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους των αντικαθεστωτικών οξύνονται λαμβάνοντας συχνά τον χαρακτήρα βίαιων συγκρούσεων, καμία πτέρυγα τους δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή για τους δυτικούς καθώς έχουν αποτύχει να δημιουργήσουν έναν εναλλακτικό πόλο εξουσίας απέναντι στην κυβέρνηση της Δαμασκού.
Πρόσφατα μάλιστα, το παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Συρίας ανέφερε ότι 385 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των αντικαθεστωτικών, μεταξύ των θυμάτων μάλιστα αναφέρθηκαν και 56 άμαχοι. Η ίδια πηγή ανέφερε πως 40 μέλη του ISIS σκοτώθηκαν σε μάχες στην επαρχεία Ιντλιμπ.
Παράλληλα εμφανής είναι πλέον η αδυναμία συνεννόησης των μεγάλων δυνάμεων και των υπόλοιπων διεθνών δρώντων για την επίτευξη ειρήνης. Παρόλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν να επιβάλλουν την συμμετοχή των αντικαθεστωτικών με την μορφή του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top