GuidePedia

0
Barbaross-Turkey02-07december2013

Του Κώστα Βενιζέλου
Λέξεις γράφονται και σβήνονται, τα προσχέδια για το κοινό ανακοινωθέν πάνε και έρχονται με αγγελιαφόρους τα Ηνωμένα Έθνη. Το Κυπριακό έχει μετατραπεί σε πρόβλημα σημειολογίας και διατυπώσεων.
Με προίκα τις «εποικοδομητικές ασάφειες», που κληρονόμησε το πρόβλημα από τον Λόρδο Χάνεϊ, επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Γιατί το ζητούμενο, όπως έχει εξελιχθεί η όλη ιστορία, δεν θα είναι το κοινό ανακοινωθέν και οι ενδεχόμενοι (πρόσκαιροι) πόντοι που θα κερδίσουν οι εμπλεκόμενοι, αλλά τι ερμηνείες θα δοθούν την επόμενη ημέρα.
Γιατί μπορεί να είναι λογικό και επιβαλλόμενο, μετά από δυο μήνες συζητήσεων, να απαιτείται να ξεκαθαρίσει το θέμα της μιας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μιας ιθαγένειας, όμως έχει σημασία και τι δίνεται ως αντάλλαγμα. Ακόμη και όσοι θεωρούν ότι με τη σημειολογία ασχολούνται, οι «κολλημένοι» και οι σχολιαστικοί τυπολάτρες, θα πρέπει ασφαλώς να δοθούν και πειστικές εξηγήσεις για το κατάλοιπο εξουσίας, από πού πηγάζει και εάν πρώτα καθορίζονται, για παράδειγμα, οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.
Κι αυτό επειδή μετά από τόσες μακρές σε χρόνο συζητήσεις, ένα ανακοινωθέν για το οποίο δόθηκε, τόση σημασία( ενδεχομένως και δικαίως δόθηκε), το περιεχόμενο του θα καταστεί κεκτημένο της διαδικασίας. Όπερ σημαίνει ό,τι έχει γραφτεί, «κατοχυρώθηκε». Κι εάν τυγχάνει και πολλών ερμηνειών, τότε «καλό ξεμπέρδεμα».
Είναι πρόδηλο, πως σιγά-σιγά χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, θα βρεθούμε σε μια διαδικασία, που θα αντλεί στοιχεία και υλικό από το σχέδιο Ανάν. Κάποιος μπορεί να μελετήσει και το έγγραφο συγκλίσεων των Ηνωμένων Εθνών για να αντιληφθεί ποιος είναι ο σχεδιασμός του κ. Ντάουνερ.
Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, δεν λαμβάνει υπόψη ένα σημαντικό παράγοντα, που είναι οι σχεδιασμοί των Τούρκων στην περιοχή.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπάρος βρίσκεται στην περιοχή από τις 18 Νοεμβρίου και τις τελευταίες εβδομάδες κινείται εντός των χωρικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τούτο έχει ή δεν έχει σχέση με την τουρκική στάση στο Κυπριακό; Αποτελεί ένδειξη προθέσεων και διαθέσεων της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ή όχι; Ακόμη και οι αιθεροβάμονες που θεωρούν πως η Άγκυρα δεν ταυτίζεται με τη ρητορική των Έρογλου και Ερτούγ και «αγιοποιούν» τον Ναμί, θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί πως το πλοίο δεν βρίσκεται στην περιοχή για έρευνες ή για…τουρισμό αλλά για να επιβάλει δια του εκφοβισμού και των απειλών. Και όταν συζητείται κοινό ανακοινωθέν και η έναρξη συνομιλιών, δεν μπορεί να αλληθωρίζουν κάποιοι όταν το Μπαρμπάρος κόβει βόλτες στην περιοχή της Αμμοχώστου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top