GuidePedia

0

Ανησυχία προκαλούν οι κινήσεις κλιμάκωσης της στρατιωτικής κατάστασης που παρατηρούνται στην Αρκτική με τον Καναδά να κάνει την πρώτη κίνηση και εντός ωρών να ακολουθεί η ρωσική απάντηση…
Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επίσημη διεκδίκηση αυτού που του αναλογεί από το «Ελντοράντο» της Ανταρκτικής, καταθέτοντας στον ΟΗΕ στοιχεία διεκδίκησης περιοχής όπου υποθαλάσσια είχε τοποθετηθεί η ρωσική σημαία από το 2007, κάνοντας λόγο για προέκταση της καναδικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας…
Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει η ρωσική αντίδραση με τη μορφή δηλώσεων απευθείας από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα ιδιότυπο «μολών λαβέ»
Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, αντιδρώντας στις ενέργειες του Καναδά για επέκταση της κυριαρχίας του σε τμήμα της Αρκτικής, με δηλώσεις του ζήτησε δημοσίως την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας.

Κάνοντας λόγο για περιοχή που θα μας απασχολήσει στο μέλλον και μάλιστα σε συνεδρίαση του υπουργείου Άμυνας που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, μίλησε συγκεκριμένα για τις βάσεις των οποίων η επαναλειτουργία έχει δρομολογηθεί.
Πρόκειται για υποθαλάσσια οροσειρά που διασχίζει τη θαλάσσια περιοχή σε μήκος 1.800 χλμ., ανάμεσα στη ρωσική χερσαία μάζα και το καναδικό νησί Έλσμιρ… Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και φαίνονται τα πρώτα βήματα δημιουργίας ενός νέου ψυχροπολεμικού μετώπου Ρωσίας-Δύσης.
Η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει πολύ καλά τις καταστάσεις πέραν του να εύχεται οι διαφωνίες να καταλήξουν σε κάποιο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο και να μην έχουν τον πρώτο λόγο τα όπλα. Κι αυτό, διότι τα περί «προέκτασης της υφαλοκρηπίδας» τα ξέρουμε κι εμείς από τη σχέση μας με την Τουρκία.

Ελπίζουμε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έχουν αντιληφθεί τη σημασία του θέματος. Αν και κάτι ακούμε σε συγκεκριμένο κλάδο στις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι ο κορυφαίος ίσως γνώστης των θεμάτων αυτών, δεν αισθάνεται και πολύ ασφαλής στη θέση του… Ας ελπίσουμε ότι οι αυτοκαταστροφικές τάσεις θα ελεγχθούν, από τους αρχηγούς και την πολιτική ηγεσία…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top