του καθ. δρ. Γ.Ζουγανέλη
Είναι ενδιαφέρον να δείτε πώς θα τεμαχιζόταν η Ελληνική ΑΟΖ (άσπρη γραμμή) μετά απο αυτονομήσεις περιοχών της χώρας. Στη φωτογραφία σας σχεδίασα πολύ προσεγγιστικά τις περιοχές αυτές (κίτρινες γραμμές). Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αυτό το χάρτη.
Οι κόκκινες γραμμές διακεκομμένες αναπαριστούν επιθυμίες γειτόνων και φίλων, άσπονδων και μή. Έτσι θα έχουμε Δυτική Θράκη και Νησιά Ανατ. Αιγαίου ένα κράτος. Στερεά άλλο. Πελοπόννησος άλλο. Κρήτη άλλο κοκ.
Είναι σημαντικό για το κράτος της Κρήτης να συμπεριλάβει και τα Κύθηρα στην επικράτειά του, για να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος στα κοιτάσματα υδρογοναθράκων που υπάρχουν στη περιοχή. Η περιοχή δεξιά της μαύρης διακεκομμένης γραμμής, στη μέση του Αιγαίου, δεν είναι η περιοχή την οποία η Τουρκία θέλει υπο εκμετάλλευση; Σας έδωσα μια πιθανή ερμηνεία.
Πρέπει να έχετε πάντα στο νού σας τον χάρτη των πιθανών θέσεων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων της χώρας μας. Περιμένω ότι με βάση αυτόν θα εξελιχθούν τα γεωπολιτικά παιγνίδια στη περιοχή, όπως έγινε και με τη Γιουγκοσλαβία.
Στο μέλλον δεν αποκλείεται να έχουμε μια διαίρεση της χώρας μας ανάλογη με εκείνη που έγινε στη Γιουγκοσλαβία. Σε εκείνη τη περίπτωση έγινε πόλεμος για να πάρουν απο τους Γουγκοσλάβους τα πετρέλαια. Στην Ελλάδα μετά τη φτωχοποίηση που συνεχίζται και ένας πόλεμος δεν θα αποκλειόταν αρκεί να βγεί το σχέδιο. Υποθετικά όλα αυτά αλλά καλό είναι τα γνωρίζουμε.
Παρατηρείστε στο χάρτη αριστερά τις θέσεις των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων της Γουγκοσλαβίας (Κροατία παράλια, Σλοβενία, FYROM, Βοιβοδίνα, Βόρειο Κόσοβο) και παρατηρείστε ότι τώρα πλέον η κυρίαρχη τότε Σερβία δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες αλλά ούτε και βαρειά βιομηχανία, την οποία κατέστρεψαν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα στη διάρκεια του πολέμου.
Και τότε η Ελλάδα πορείες έκανε και αποβιομηχανιζόταν. Τώρα δεν κάνει ούτε πορείες όταν βρέχει…!
Ερώτημα: Καταλάβατε γιατί η περιφέρεια Πελοποννήσου που έφτειαξε ο ΓΑΠ με τον Καλλικράτη δεν περιέχει τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο;
Απάντηση: Μήπως γιατί κατί σύμπτωση στα Βορειοδυτικά της Πελοποννήσου υπάρχει κοίτασμα υδρογονανθράκων;
Ερώτημα: Μήπως υπάρχει λόγος που δεν θέλει η κυβέρνηση να εξορυχθούν οι υδρογονάθρακες και δίνει άδειες σε περιοχές που οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρότερες να βρεθεί κάτι;
Ερώτημα: Γιατί άραγε η όλη διαδικασία την οποία ακολουθεί το ΥΠΕΚΑ προχωράει με μεγάλη μυστικότητα και όλα εξελίσσονται πολύ αργά;
Δύσκολα ερωτήματα αλλά με απλές απαντήσεις για αυτούς που διαβάζουν τις αναρτήσεις μου.
Αυτό που με ώθησε να γράψω αυτό το άρθρο είναι ότι οι συμπτώσεις είναι πολλές και συνεχώς συσσωρεύονται και άλλες. Ελπίζω πραγματικά, όσα γράφω να αποτελούν απλά μια υπόθεση ή ένα ακραίο σενάριο.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου