GuidePedia

0


O καθηγητής και πρώην υφυπουργός εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης αναλύει την ελλειμματική πολιτική της Ελλάδας στο θέμα της ΑΟΖ και γενικότερα της διαχείρισης των ζητημάτων κυριαρχικών δικαιωμάτων και θαλασσίων ζωνών.

Σημειώνει ιδιαίτερα την παγκόσμια πρωτοτυπία να απορρίπτει η Ελλάδα ευρωπαϊκό χάρτη με τις ΑΟΖ των κρατών μελών στον οποίο αποτυπώνεται πλήρως οι ελληνικές θέσεις και τις θαλάσσιες ζώνες και να απεμπολεί έτσι είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί με ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Τονίζει ότι η φοβικότητα με την οποία διαχειρίζεται η Ελλάδα τις υποθέσεις της, με πρόσφατο παράδειγμα τα γεγονότα της Κάσου, δημιουργεί σκεπτικισμό και δεύτερες σκέψεις σε εταίρους όπως η Αίγυπτος, καθώς η απροθυμία της χώρας μας να υπερασπιστεί με σαφή τρόπο ακόμα και την οριοθετημένη μαζί της ΑΟΖ, δίνει περιθώριο στην Τουρκία να πλειστηριάσει στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών δελεάζοντάς το Κάιρο με την προσφορά μεγαλύτερη θαλάσσιας περιοχής.

Διευκρινίζει πάντως ότι η ολοκλήρωση οριοθέτησης ΑΟΖ στην περιοχή δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς έχει πολλές παραμέτρους και απαιτείται επίμονη και υψηλή διπλωματία για να πειστούν χώρες όπως η Αίγυπτος να οριοθετήσουν με την Ελλάδα έναντι ενδεχομένων πιο συμφερουσών προτάσεων από την Τουρκία.



πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top