GuidePedia

0
Διαβουλεύσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στο Κάϊρο.

Πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο την περασμένη βδομάδα διμερείς διαβουλεύσεις Κύπρου - Αιγύπτου, τις οποίες ακολούθησε ο πρώτος γύρος των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, όπως είχε αποφασιστεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση, της κυπριακής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πολιτικός Διευθυντής, Πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπίας ήταν ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, ΠρέσβηςΧάιτεμ Σεΐφ Ελ Νάσρ.

Οι τρεις πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν το διάλογο σε θέματα περιφερειακών πολιτικών και να ενισχύσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με απώτερο στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υποβλήθηκαν, επίσης, προτάσεις για κοινή εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας και συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος τριμερών διαβουλεύσεων λάβει χώραν το πρώτο εξάμηνο του 2014 στην Αθήνα.

Προηγήθηκε διμερής συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων και του συντονισμού των Υπουργείων Εξωτερικών και των κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου και Αιγύπτου σε διεθνείς Οργανισμούς και Διασκέψεις, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, της Ένωσης για τη Μεσόγειο, και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των θεμάτων ενέργειας, θαλάσσιας πολιτικής, προστασίας περιβάλλοντος, τουρισμού, παιδείας, πολιτισμού, ναυτιλίας, γεωργίας, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top