GuidePedia

0

Με τους βουλευτές που τόσες ημέρες έλεγαν την άποψή τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς να λάμπουν διά της απουσίας τους ψηφίστηκε χθες το βράδυ ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014, ο οποίος προβλέπει μειώσεις μόνο σε δαπάνες και μισθούς υπαλλήλων, αλλά καμία μείωση στις βουλευτικές αποδοχές. Σε μια υποτονική συνεδρίαση, αφού δεν εμφανίστηκε ούτε ένας από τους βουλευτές που ξιφουλκούσαν τόσες ημέρες στα κανάλια (εκτός από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, εισηγητές και τον πρόεδρο της Βουλής, μόνο ο Γιώργος Βλάχος της Ν.Δ. θέλησε να μιλήσει), ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκε σαφώς κατά των περικοπών στη βουλευτική αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι έτσι οι βουλευτές θα χωρίζονταν σε πλούσιους και φτωχούς.

Απαντώντας σε σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών, εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται συνταγματικά με βάση το Ζ’ Ψήφισμα του 1975 και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να περιοριστεί αυθαίρετα. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που, μιλώντας στα ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα, τους πρότεινε μια άλλη -κατά πολλούς, εξίσου λαϊκιστική- λύση, λέγοντάς τους να πηγαίνουν στο λογιστήριο και να λένε ότι δεν θέλουν να τα εισπράξουν: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπερασπίστηκε και τη ρύθμιση για τα διόδια στους βουλευτές για θέματα ισότητας μεταξύ των βουλευτών και υποστήριξε ότι υπάρχουν βουλευτές Θεσσαλονίκης οι οποίοι πηγαίνουν στην περιφέρειά τους με το αυτοκίνητο, αλλά και Κρητικοί που δεν χρησιμοποιούν το αεροπλάνο, αλλά προτιμούν να ταξιδεύουν στην Κρήτη με το… καράβι! Οπως υπερασπίστηκε και το αφορολόγητο, αφού οι βουλευτές δεν έχουν βιβλία εσόδων - εξόδων. Υπέρ του Προϋπολογισμού τάχθηκαν μόνο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκαν στο «παρών», αλλά καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό της Βουλής.
Γιώργος Λυκουρέντζος
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top