Με την ΠΑ να απέχει από κάθε παρουσία στην Κύπρο από το 2000 η τουρκική Αεροπορία φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στη Μεγαλόνησο επί έξι ημέρες πραγματοποιώντας συνεχείς πτήσεις πάνω από τη Λευκωσία και παραβιάζοντας τον Εναέριο Χώρο της κυπριακής Δημοκρατίας.
Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα το πρωί το FIR Λευκωσίας και τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιώντας πτήση από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προς την Τουρκία. Πιθανόν να πρόκειται για μαχητικά F-16 που ήταν σταθμευμένα στην Τύμπου, λόγω των εορτασμών της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου και σήμερα αναχώρησαν για τη Τουρκία.
Η προκλητικότητα όμως των Τούρκων πιλότων δεν σταμάτησε εκεί. Συγκεκριμένα, στις 11:44 τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν διέλευση από ανατολικά/νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά πάνω από τη γραμμή αντιπαράταξης παρά την περιοχή ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία σε χαμηλό ύψος, Στη συνέχεια στράφηκαν προς Βορρά και πετώντας πάνω από τον Πενταδάχτυλο απομακρύνθηκαν προς Τουρκία.
Η διέλευση πάνω από την περιοχή ΣΟΠΑΖ σε χαμηλό ύψος, προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους.
Δεν ήταν όμως μόνο το σημερινό περιστατικό.
Από τις 13 Νοεμβρίου (προπαραμονή της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους) τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς κατέγραψαν πάνω από 10 παραβιάσεις του Εναερίου Χώρου της κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη καθώς και από ελικόπτερα.
Στις 13 Νοεμβρίου ζεύγος μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από την Κερύνεια, τη Μόρφου και την κατεχόμενη Λευκωσία και προσγειώθηκε στις 13:29 στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.
Στις 14 Νοεμβρίου ένα F-16 από τις 15:08 έως τις 15:36 πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση για την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Στις 15 Νοεμβρίου και τα δύο F-16 που στάθμευαν στην Τύμπου πέταξαν στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 11:58 έως τις 12:40, λαμβάνοντας μέρος στην παρέλαση για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Την ίδια μέρα, το ένα F-16 έκανε πτήση από τις 15:28 έως τις 16:00 πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία και προσγειώθηκε και πάλι στην Τύμπου.
Η τουρκική δραστηριότητα πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου είχε ως μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των Κυπρίων
Αλλά και ένα ακόμη: Πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης παιρνούν το μήνυμα ποιος έχει το δικαίωμα να πετά πάνω από την Κύπρο και ποιος όχι!
Η ΠΑ την τελευταία φορά που μαχητικά της επιχείρησαν σε κυπριακό έδαφος ήταν η 22η Οκτωβρίου του 2000 όταν δύο F-16 block 30 είχαν προσγειωθεί στην ΑΒ της Πάφου για τις ανάγκες της άσκησης Νικηφόρος – Τοξότης.
Έκτοτε η ΠΑ είναι πλήρως απούσα από την Κύπρο μην παρέχοντας κανένα αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό όχι γιατί έτσι αποφάσισαν οι επιτελείς της ΓΕΑ αλλά γιατί έτσι είναι οι εντολές που παίρνουν από την πολιτική ηγεσία.
Έτσι ενώ η Τουρκία απλώνει το μακρύ της χέρι πάνω από τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου η Ελλάδα κοιτά αλλού για να μην τυχόν και την εκνευρίσει.
Η ΑΒ της Πάφου έγινε με γνώμονα την εφαρμογή στην πράξη του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (το οποίο απεμπολήθηκε στη συνέχεια) και το οποίο είχε «εγκαινιαστεί» τον Οκτώβριο του 1994.
Πιο συγκεκριμένα η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε άσκηση «Νικηφόρος» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 10 Οκτωβρίου 1994 όταν τέσσερα μαχητικά τύπου A-7H που είχαν απογειωθεί από την 115ΠΜ στη Σούδα –έδρα την εποχή εκείνη των κουρσάρων- και είχαν πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές εγγύς υποστήριξης κατά την προέλαση σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Κυπριακής Εθνοφρουράς με άρματα AMX-30B2.
Τα A-7H συνοδεύονταν από ζεύγος F-16C Block 30 της 330Μ που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.
Η συνολική διάρκεια του σκέλους μετάβασης στην Κύπρο από την Κρήτη ήταν 23 λεπτά και τα αεροσκάφη της ΠΑ παρέμειναν στον Κυπριακό εναέριο χώρο 60 λεπτά πριν επιστρέφουν στις βάσεις από όπου είχαν εξορμήσει.
Η αποστολή εκείνη των αεροσκαφών της ΠΑ αποτέλεσε και την πρώτη φορά που ελληνικά μαχητικά πετούσαν πάνω από το έδαφος της Κύπρου εγκαινιάζοντας μια περίοδο όπου η Ελλάδα θα επιδείκνυε το ενδιαφέρον της για την άμυνα της μεγαλονήσου με έμπρακτο τρόπο.
Από τότε και μέχρι το 2000 η ΠΑ αλλά και ΠΝ έδιναν το παρών κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Κύπρο. Ύστερα όμως από την υπόθεση των S-300 και τις τουρκικές απειλές η αναδίπλωση –προς τα πίσω- της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν θεαματική.
Και το ερώτημα βέβαια που τίθεται εδώ είναι: Έχει το δικαίωμα η Τουρκία να πετά πάνω από την Κύπρο παραβιάζοπντας τον Εναέριο Χώρο της κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το παράνομο αεροδρόμιο στο Τύμπου και δεν έχει το αυτονόητο δικαίωμα η Ελλάδα εάν της ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση να προστεύσει τον Εναέριο αυτό Χώρο;
πηγή
Δημοσίευση σχολίου