GuidePedia

0

Απόρρητα έγγραφα από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 9 Μαΐου 2010 στην Ουάσινγκτον, όπου αποφασίστηκε να δοθεί το πρώτο δάνειο στην Ελλάδα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η χώρα μας θυσιάστηκε για να σωθούν οι τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ έφερε χθες στο φως η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «The Wall Street Journal». Με άλλα λόγια, η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε τις αποδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες που φέρουν το ΠΑΣΟΚ, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο θιασώτης της οικονομικής πολιτικής του Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι παρέδωσαν τη χώρα μας σαν πρόβατο σε θυσία για να διασωθούν οι οικονομίες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Η ιστορία

Οπως τονίζει η «WSJ», τα έγγραφα, που αποτελούν τμήματα από τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, «ξαναγράφουν την ιστορία του μεγαλύτερου πακέτου στην ιστορία του ΔΝΤ». Δείχνουν ότι σχεδόν το 1/3 των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, δηλαδή 40 χώρες εκτός της Ευρώπης, όχι απλά είχε έντονες ανησυχίες για το Μνημόνιο της Ελλάδας, αλλά διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση ότι πρέπει να γίνει «κούρεμα» του χρέους, διαφορετικά όλο το βάρος θα πέσει στους Ελληνες πολίτες και όχι στους ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική οικονομία θα επιδεινώνεται διαρκώς.

«Σε αρκετές περιπτώσεις εκπρόσωποι αυτών των χωρών δεν εξέφραζαν απλά ανησυχία αλλά θυμό για το πρόγραμμα» τονίζει η εφημερίδα. Ομως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, μπόρεσαν να πετύχουν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημόσιων δαπανών και αυξήσεις φόρων. Κι όλα αυτά ενώ ήξεραν ότι με το Μνημόνιο υπογράφεται στην ουσία η θανατική καταδίκη της ελληνικής οικονομίας. Απλά προχώρησαν στην ψήφισή του προγράμματος, εξυπηρετώντας την προσωπική τους, εθνική ατζέντα - την οποία φυσικά δεν εξυπηρέτησε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

«Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχτεί κακοσχεδιασμένο και μη βιώσιμο ή απλά να γίνει πακέτο διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών» φέρεται ότι είχε προειδοποιήσει ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα.

«Η εναλλακτική λύση μιας εκούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι» είχε δηλώσει ο εκτελεστικός διευθυντής της Αργεντινής στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διακινδύνευε απλώς «να αναβάλει και ίσως να επιδεινώσει το αναπόφευκτο - μία χρεοκοπία της Ελλάδας».

Αλλά και οι εκπρόσωποι του Καναδά, της Ρωσίας, της Αυστραλίας ακόμη και της Ελβετίας φαίνεται μέσα από τα έγγραφα ότι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, καθώς το πρόγραμμα έριχνε όλο το βάρος της προσαρμογής στους Ελληνες, ενώ δεν ζητούσε τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Μάλιστα, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι είχαν ξαφνιαστεί από τη στάση της Ελβετίας, καθώς ο εκπρόσωπος της χώρας είχε πολύ σωστά αναρωτηθεί «γιατί δεν είχε ληφθεί υπόψη η αναδιάρθρωση του χρέους και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης». Το σενάριο αυτό δεν είχε φυσικά συμπεριληφθεί γιατί, όπως επισημαίνει η «Wall Street Journal», «το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρισκόταν στα χέρια των ήδη εύθραυστων τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας, κι αυτό ήταν κάτι που προβλημάτιζε τα ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά και οι τράπεζες των ΗΠΑ ήταν εκείνη την περίοδο εκτεθειμένες κατά ένα τρισ. δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες».


«Είχαν δίκιο»

Η «Wall Street Journal» αναφέρεται ακόμη στην παραδοχή του ΔΝΤ, τον περασμένο Ιούνιο, για τις «αξιοσημείωτες αποτυχίες» του πρώτου δανειακού πακέτου της Ελλάδας. Επισημαίνει όμως ότι κάποιοι από τους εκπροσώπους, όπως αποδεικνύεται, είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους τρία χρόνια νωρίτερα. «Οι αμφισβητίες είχαν τελικά δίκιο. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της και χρειάστηκε και δεύτερο πακέτο το 2012. Οι εναπομείναντες ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν “κούρεμα”, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία. Το χρέος φούσκωσε από τότε, καθώς η οικονομία κατέρρεε, οδηγώντας τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τώρα την προοπτική ενός τρίτου πακέτου, ενώ μπορεί να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους» καταλήγει η εφημερίδα.

Μαρία Παναγιώτου
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top