GuidePedia

0

«O συριακός λαός θα καθορίσει τη μοίρα μου, δεν αφορά κανέναν άλλον», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο πρόεδρος της ΣυρίαςΣυνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μεταξύ άλλων επιτέθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο κατηγόρησε πως λέει ψέματα για τη Συρία, ενώ εξέφρασε και το παράπονο πως η Δύση εμπιστεύεται περισσότερο την Αλ Κάιντα από τον ίδιο.

Η συνέντευξη ξεκινά με το ερώτημα: Κύριε Άσαντ, αγαπάτε τη χώρα σας;

«Αυτό είναι ένα απλό ερώτημα, με προφανή απάντηση. Φυσικά την αγαπώ. Είναι ανθρώπινο να αγαπάς τη χώρα από την οποία προέρχεσαι. Αλλά δεν είναι μόνο το ζήτημα της συναισθηματικής σχέσης. Είναι και το τι εσύ ως άνθρωπος μπορείς να κάνεις για το σπίτι σου, ειδικά εάν βρίσκεσαι σε θέση εξουσίας. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σαφές σε περιόδους κρίσης. Αυτή τη στιγμή, σε μια εποχή που πρέπει να προστατεύσω τη χώρα μου, νιώθω πόσο πολύ την αγαπώ», ήταν η απάντηση του Άσαντ.

Μετά την ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα κάνει με τους αντάρτες ο Άσαντ είπε: «O συριακός λαός θα καθορίσει τη μοίρα μου. Δεν αφορά κανέναν άλλον. Ποιές είναι αυτές οι οργανώσεις; Ποιόν εκπροσωπούν; Τον συριακό λαό; Κάποιο κομμάτι του συριακού λαού; Αν ναι, ας πάμε στις κάλπες». Ο δημοσιογράφος όμως επέμεινε, ρωτώντας τον σύρο πρόεδρο: Είστε έτοιμος για εκλογές;

«Η δεύτερη θητεία μου θα λήξει τον ερχόμενο Αύγουστο. Δύο μήνες νωρίτερα θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Δεν μπορώ να αποφασίσω τώρα αν θα λάβω μέρος. Είναι ακόμα νωρίς, γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διάθεση και τη θέληση του λαού. Αν δεν έχω τη στήριξη του λαού από πίσω μου, τότε δε θα πάρω μέρος».

Έτσι στην ερώτηση για το αν είναι προετοιμασμένος να παραιτηθεί από την εξουσία, ο Άσαντα απάντησε: Είτε είμαι ανοιχτόμυαλος ή όχι, αυτό είναι για την απόφαση του λαού, γιατί αυτή είναι η χώρα τους. Δεν είναι μόνο δικιά μου.

«Αλλά εσείς είστε ο λόγος της εξέγερσης. Ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από τη διαφθορά και τον δεσποτισμό. Ζητούν πραγματική δημοκρατία και η αντιπολίτευση πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό μόνο εάν εσείς παραιτηθείτε» επέμεινε ο δημοσιογράφος του Der Spiegel, με τον Άσαντ να σημειώνει: «Ξανά, όταν μιλάτε για μικρές ομάδες πρέπει να κάνετε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: Ποιον εκπροσωπούν; Τους εαυτούς τους ή τη χώρα που τους δημιούργησε; Μιλούν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ; Η απάντησή μου εδώ είναι ειλικρινής και ακριβής: Αυτή η σύγκρουση ήρθε στη χώρα μας από το εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι εδράζονται στο εξωτερικό, διαμένουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και κάνουν ό,τι τους λένε οι χώρες τους. Αλλά δεν έχουν ρίζες στη Συρία».

Ο Ομπάμα λέει ψέματα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λένε ψέματα για τη Συρία», ανέφερε στη συνέχεια της συνέντευξής του ο πρόεδρος της Συρίας και υποστήριξε πως ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποφασίζει ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Συρίας, λέγοντας: «δεν νομιμοποιείται να κρίνει τη Συρία. Δεν έχει δικαίωμα να λέει στον συριακό λαό ποιος θα είναι ο πρόεδρός του. Επιπλέον αυτά που λέει δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μιλάει συνέχεια για το ίδιο πράγμα - ότι ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί - εδώ και ενάμισι χρόνο. Και τι έγινε; Τίποτε δεν έχει γίνει».

«Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τον πρόεδρο. Τι σχέση έχουν οι δολοφονίες αθώων, οι βομβιστικές επιθέσεις και η τρομοκρατία που φέρνει η αλ Κάιντα στη χώρα μας με το εάν εγώ είμαι πρόεδρος;», προσέθεσε, ενώ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε χρήση χημικών όπλων, κατηγορώντας για ακόμη μία φορά τις ΗΠΑ και τη Δύση για ψευδείς υποθέσεις, σημειώνοντας: «Και πάλι, προκαλώ τον Ομπάμα να παρουσιάσει έστω και μία απόδειξη, ένα ίχνος. Το μόνο που έχει είναι ψέματα. Η εικόνα που δημιουργείτε για εμένα είναι ενός ανθρώπου που σκοτώνει τον λαό του. Ποιος είναι εναντίον μου; Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δύση, οι πλούσιες αραβικές χώρες και η Τουρκία (...) Πώς γίνεται να παραμένω στην εξουσία μετά από δυόμισι χρόνια; Επειδή ένα μεγάλο μέρος του συριακού λαού με υποστηρίζει, η κυβέρνηση και το κράτος. Αν αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο του 50 τοις εκατό; Δεν λέω ότι είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αλλά είναι ένα μεγάλο μέρος και αυτό σημαίνει ότι έχει τη νομιμοποίηση».

Η Δύση έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στην Αλ Κάιντα

«Μου φαίνεται ότι η Δύση έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στην Αλ Κάιντα παρά σε εμένα», παραπονέθηκε στη συνέχεια ο Άσαντ.

Σε πιο προσωπικό t;ono, ο σύρος πρόεδρος είπε: «Σας το λέω ειλικρινά. Με όλα όσα έχει κάνει η Δύση τα τελευταία δέκα χρόνια έχει υποστηρίξει την αλ Κάιντα. Μπορεί να μην είναι αυτή η πρόθεσή τους, αλλά στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει. Εξαιτίας αυτού, τώρα έχουμε την αλ Κάιντα εδώ, με μαχητές από περισσότερες από 80 χώρες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε δεκάδες χιλιάδες μαχητές. Και μιλάω μόνο για τους ξένους».

Τέλος σχολίασε το ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και τη στάση της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο σε αυτό το ψήφισμα που να είναι αντίθετο με τα συμφέροντά μας. Οι Ρώσοι έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι κάνουμε εδώ επειδή έχουν πληγεί από τη τρομοκρατία στη Τσετσενία, και ξέρουν τι σημαίνει τρομοκρατία», σημείωσε ο Άσαντ.
 πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top