GuidePedia

1



Το «χρυσάφι» που κρύβουν το Αιγαίο και οι ελληνικές θάλασσες (αποθέματα υδρογονανθράκων εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά πόδια) ήταν το «μυστικό» που αποκάλυψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στον Λευκό Οίκο. Το ενεργειακό «big bang», εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του κ. Σαμαρά, φέρνει μια σειρά από αλυσιδωτές ανακατατάξεις και αναδεικνύει τους λόγους που ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει ως προτεραιότητα τη θέσπιση ΑΟΖ αλλά και επαναλαμβάνει ότι πρέπει να τεθεί υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής ο κ. Σαμαράς είχε πετύχει να μπει στο κείμενο των συμπερασμάτων ρητή αναφορά για την έρευνα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στα εδάφη και στις θάλασσες των χωρών της Ευρώπης.

Αυτό ουσιαστικά κάνει ευρωπαϊκό το πρόβλημα με την ελληνική ΑΟΖ και τις αντιρρήσεις που έχει η Τουρκία, που είναι συνομιλητής των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν (επισήμως για άλλα θέματα) λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, που επισκέφθηκε τη χώρα μας, δήλωσε έτοιμος να λύσει το θέμα των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες (που ανέφερε και η ιστοσελίδα capital) ο κ. Σαμαράς είχε στα χέρια του όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας και είναι ικανά να προκαλέσουν ανατροπές-σοκ μετατρέποντας τη χώρα μας στον μεγαλύτερο «παίκτη» στην ενέργεια τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας αριθμούς, είπε ότι κατά τους υπολογισμούς τα ελληνικά αποθέματα υδρογονανθράκων εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ αυτά που βρίσκονται στην ΑΟΖ Ισραήλ - Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά πόδια.

Οπως μάλιστα επισήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Μπαράκ Ομπάμα, το σύνολο του εν λόγω δυναμικού που κρύβεται συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο (προφανώς σε διαφορετικές λεκάνες, δηλαδή στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας) μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο TAP (για τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν και έχουν σημαντικά συμφέροντα) από μόνος του μπορεί να καλύψει το 1,5% έως 3% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.

Η αποκάλυψη του κ. Σαμαρά, και μάλιστα σε έναν ηγέτη όπως ο Ομπάμα, του οποίου η χώρα «καίγεται» για το ενεργειακό παζλ, δημιουργεί νέο σκηνικό στην περιοχή, μια και θεωρητικά ως το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα από τα αποτελέσματα των σεισμικών καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο ως τις αρχές του 2013 από τη νορβηγική PGS (που αφορά διαφορετική λεκάνη σε σχέση με τα κυπριακά και τα ισραηλινά κοιτάσματα).

Ολα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αποκαλύψει στον Αμερικανό πρόεδρο τις πρώτες εκτιμήσεις που, αν επιβεβαιωθούν μέχρι τέλους, τότε η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ενεργειακό Ελντοράντο.
Νίκος Ελευθερόγλου
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

  1. Παραμυθια της Χαλιμας.Το διαβασαμε ,Ελντοραντο,τοσο πολυ θαλασσονερο,
    4,7 τρισ.κυβικα.Τοσα χρονια που ειμασταν κ Συμμαχοι γιατι δεν τρυπησαν κ πηγαν κ τρυπουσαν στο Κουβειτ.Τοσο πραμα κ μας προσπερασε
    κ ο Χιτλερ κ πηγε για Μεση Ανατολη.Θελετε δεν θελετε η Πατριδα εχει μονο βραχια Πολυτελειας για κατασκευη Αγαλματων.Αυτα ειχαμε ανεκαθεν
    κ απο αυτα μπορουμε να κανουμε εξαγωγη.Ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου για να θολωνουν τα νερα κ τα μυαλα του Ελληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top