GuidePedia

0

Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σενάρια πολέμου φαίνεται να απέχουν ελάχιστα από τα γίνουν πραγματικότητα, την προσοχή προς το παρόν μονοπωλούν οι ναυτικές μονάδες επιφανείας του Ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκονται αναπτυγμένες στην περιοχή.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA)
Όμως κρισιμότατη παράμετρος, λόγω των πολύ αυξημένων συγκεκριμένων επιχειρησιακών ικανοτήτων τους, είναι η παρουσία στο θέατρο επιχειρήσεων των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κατευθυνόμενων βαλλιστικών υποβρυχίων (SSGN: Ship, Submersible, Guided Missile, Nuclear).

Με δυνατότητα μεταφοράς 154 βλημάτων πλεύσης (cruise) UGM-109 Tomahawk (τοποθετημένοι ανά επτάδες στους 22 από τους 24 σωλήνες κάθετης εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων που διαθέτουν τα υποβρύχια του τύπου τα οποία άρχισαν την καριέρα τους ως πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών βλημάτων – SSBN: Ship, Submersible, Ballistic, Nuclear), τα SSGN είναι πλωτά οπλοστάσια με τεράστια ισχύ πυρός (στο συνημμένο βίντεο παρουσιάζονται εντυπωσιακές λεπτομέρειες και οι πρώτες δοκιμαστικές επιχειρησιακές εκτοξεύσεις).
Σήμερα το Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει τέσσερα υποβρύχια του τύπου τα USS Ohio SSGN 726, USS Michigan SSGN 727, USS Florida SSGN 728 και USS Georgia SSGN 729. Τα πρώτα δύο ελλιμενίζονται στο Bangor της πολιτείας Ουάσινγκτον (στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ, στον Ειρηνικό) στη ναυτική βάση Kitsap. Τα υπόλοιπα δύο ελλιμενίζονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (Ατλαντικός ωκεανός) στη ναυτική βάση Kings Bay, στην ομώνυμη περιοχή της πολιτείας της Γεωργίας.
Στις 24 Μαΐου 2013 το USS Florida SSGN 728 επισκέφθηκε τη Σούδα στην Κρήτη και αψευδής μάρτυς είναι η φωτογραφία του Ναυτικού των ΗΠΑ που συνοδεύει την ανάρτηση. Μάλιστα σύμφωνα με τη συνοδευτική λεζάντα το υποβρύχιο επισκέφθηκε τη Σούδα στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του ανάπτυξης στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (Μεσόγειος).
Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λιβύη (2011) εκτόξευσε περισσότερα από 90 βλήματα Tomahawk και έγινε έτσι η πρώτη μονάδα στην ιστορία του Ναυτικού των ΗΠΑ που εκτέλεσε τόσο πολλές αποστολές κρούσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (καθώς ακριβείς πληροφορίες για τις περιπολίες των υποβρυχίων δεν παρέχονται από το Ναυτικό των ΗΠΑ) στις αρχές Ιουνίου το USS Florida SSGN 728 επέστρεψε στη ναυτική βάση Kings Bay, και περίπου την ίδια περίοδο απέπλευσε για περιπολία το αδελφό του υποβρύχιο USS Georgia SSGN 729. Όμως, τον επόμενο μήνα (Ιούλιο) το USS Florida SSGN 728 (επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια όπως και αυτά των βαλλιστικών βλημάτων διαθέτουν διπλά εναλλασσόμενα πληρώματα) απέπλευσε για την «εκτέλεση περιπολίας ρουτίνας».
Ταυτόχρονα οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν το USS Georgia SSGN 729 να βρίσκεται στην περιοχή του Ινδικού ωκεανού. Τα δεδομένα μπορεί να μην είναι ακριβή αλλά συντείνουν στην εκτίμηση ότι το USS Florida SSGN 728 πιθανότατα περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση σε περίπτωση επιχειρήσεων στη Συρία («τιμωρητικών» ή όπως αλλιώς ευφημιστικά θα χαρακτηριστούν προκειμένου να καλυφθεί η απουσία σαφούς αντικειμενικού σκοπού), τα υποβρύχια τύπου SSGN αποτελούν εξ ορισμού τη βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού λόγω της τεράστιας ισχύος πυρός που διαθέτουν και φυσικά τον συνδυασμό τους με τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top