GuidePedia

0
 
H απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο και να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, δεν ήταν καθόλου τυχαία την παρούσα χρονική στιγμή. Η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, δεν είναι καθόλου καλή. Ο επικείμενος πόλεμος με την προαναγγελθείσα επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων κατά του καθεστώτος Ασαντ, είναι μια ιδιαίτερα κακή εξέλιξη για την Ελλάδα και την εύθραυστη οικονομία της. Μπορεί όπως είπε ο Αντ. Σαμαράς να είμαστε η μοναδική χώρα με σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο, ένας πόλεμος στην αυλή της θα πληγώσει καίρια την οικονομία και τους πολίτες. Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα που γίνεται λόγος για το χρέος, την ανάπτυξη κι αν μπορεί η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα χωρίς άλλη βοήθεια από τους δανειστές.
Ένας πόλεμος στη Συρία, ανάλογα και με το χρόνο που θα διαρκέσει μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα πολλά και δυστυχώς να τη φέρει σε μειονεκτική θέση, σε μια περίοδο που ο τουρισμός έφερνε σημαντικά κεφάλαια στη χώρα.

Κατ’ αρχάς άγνωστο είναι για πόσο καιρό θα υπάρξει αναταραχή στις αγορές. Το μίνι κραχ στο χρηματιστήριο την Τρίτη με απώλεια πάνω από 4%, αλλά και η πτώση και στα άλλα χρηματιστήρια, δείχνει ότι η Συρία βαραίνει την ατμόσφαιρα μεταξύ των επενδυτών. Ακόμη και η άνοδος στα spreads δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Κάθε φορά που γίνεται κάποιος πόλεμος ή απλά μια αναταραχή στη Μ. Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν την ανηφόρα. Τι θα γίνει άραγε αν οι Αμερικανοί επιτεθούν στη Συρία; Ώρα είναι να αυξηθούν οι τιμές στο πετρέλαιο, όταν μάλιστα τους τελευταίους μήνες η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερά κάτω από το 1,70 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Και τι θα συμβεί αν το πετρέλαιο διεθνώς αυξηθεί όταν από τον Οκτώβριο πρέπει τα νοικοκυριά να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης; Αν πέρυσι ήταν από 1.30 έως 1.40 ευρώ το λίτρο και «πάγωσε» η χώρα, τι έχει να γίνει με το ενδεχόμενο της αύξησης του πετρελαίου από τους Άραβες εξαιτίας της Συρίας;

Η Ελλάδα είτε το θέλει είτε όχι μπαίνει στη δίνη ενός πολέμου. Έχει βάσεις που λίγο ή πολύ θα χρησιμοποιηθούν, καθιστώντας τη χώρα μας στόχο για τον κάθε τρελό μουτζαχεντίν.

Επίσης, είναι σίγουρο ότι ο πόλεμος στη Συρία θα προκαλέσει κύμα προσφύγων που θα μετακινηθούν προς την Τουρκία και μετά προς την Ελλάδα. Αυτό μας έλειπε τώρα. Μια μαζική είσοδος παράνομων μεταναστών και τους Ευρωπαίους απλά να κοιτάνε.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι δεν συμφέρει κανέναν μια παρατεταμένη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Με τη Συρία σε πόλεμο, την Αίγυπτο στα πρόθυρα εμφυλίου, τις υπόλοιπες αραβικές χώρες στα… κάγκελα και την Τουρκία να κινείται σε τεντωμένο σκοινί, ασφαλώς και η Ελλάδα δεν αισθάνεται άνετα. Όταν καίγεται η αυλή σου, μόνο ανόητος είσαι να μην παίρνεις μέτρα να προστατευτεί το σπίτι σου.

Η Ελλάδα έχει πάντως μια ευκαιρία να διαπραγματευτεί έχοντας στα χέρια της και τα παραπάνω. Δε μπορεί να ζητά η τρόικα θυσίες, όταν η Μεσόγειο φλέγεται και οι φλόγες καίνε και την Ελλάδα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top