GuidePedia

0

Ο Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ
«Δεύτερο σπίτι» του έχει κάνει το Μπακού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu καθώς αναχώρησε σήμερα για 24ωρη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.
Η επίσκεψη για την οποία κρατούνται επιμελώς χαμηλοί τόνοι έρχεται μόλις ένα μήνα σχεδόν μετά την προηγούμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στο Μπακού, ενώ οι εκατέρωθεν επαφές των δύο πλευρών είναι πλέον συχνότατες  , κάτι που δείχνει πως η ισχυροποίηση των δεσμών των δύο αυτών μουσουλμανικών κρατών αποκτά νέα έννοια και σημασία κάτω από τις νέες εξελίξεις ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Ο Τούρκος υπουργός επισκέφτηκε το Αζερμπαϊτζάν και λίγο πριν την επιλογή του ΤΑΡ και της εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την Αζέρικη Socar και η σημερινή του επίσκεψη έρχεται ακριβώς μετά,με ότι αυτό μπόρεί να σημαίνει.
Ο Α. Davutoglu δεν έκανε καμία δήλωση στο αεροδρόμιο  Heydar Aliyev του Μπακού, ενώ αύριο θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο της χώρας Ilham Aliyev  όσο αι με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Elmar Mammadyaro. Μάλιστα με τον τελευταίο θα παρακαθίσουν μαζί στο παραδοσιακό δείπνο  iftar μια  μουσουλμανική γιορτή που γίνεται μέσα στο μήνα του ραμαζανιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αζέρικου Τύπου μεγάλο μέρος των συζητήσεων του Τούρκου υπουργού με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν θα έχει ο ΤΑΡ.
Προφανώς τόσο η σημερινή και αυριανή επίσκεψη του Davutoglu στο Αζερμπαϊτζάν όσο και οι προηγούμενες είναι μια ακόμη ένδειξη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τώρα που Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ουσιαστικά κατέχουν τον ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα και φυσικά το φυσικό αέριο, η συνεργασία αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα σπεύδοντας ουσιαστικά να παραδώσει τα ενεργειακά της "κλειδιά" στο τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν έθεσε –εν γνώσει της- τον εαυτό την υπό ομηρεία κάτι για το οποίο το defencenet.gr έχει προειδοποιήσει πάρα πολλές φόρες. Η αμετροέπεια και η έλλειψη διορατικότητας της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας τραυματίζει και  καταλήγει να γίνεται επιζήμια για  τα ελληνικά συμφέροντα.
Και όλα αυτά για ένα αγωγό από τον οποίο κανένα οικονομικό όφελος δεν πρόκειται να έχει η χώρα –ούτε ενοίκιο δεν θα πληρώνει  η κοινοπραξία κατασκευής του- και για την πώληση της ΔΕΣΦΑ έναντι ευτελούς τιμήματος σε σχέση με τη ρωσική αντιπροσφορά.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top