GuidePedia

0

Της Ζέζας Ζήκου

Η δικομματική κυβέρνηση σε αγώνα δρόμου προσπαθεί να περάσει σήμερα στη Βουλή ένα πρόσθετο τεχνικό κείμενο πολλών σελίδων, για πολλοστή φορά με διαδικασίες fast track, που καθορίζει τη μοίρα πολλών πολιτών και που ελάχιστοι βουλευτές είναι σε θέση να μελετήσουν, αλλά ούτε και ο χρόνος τούς δόθηκε. Βεβαίως, η δικαιολογία είναι βάσιμη, καθώς με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού η Ελλάδα εξασφαλίζει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότησή της. Ευτυχώς, όμως, η προσπάθεια να περάσει από τη ζούλα μια διάταξη που προσέφερε ποινική ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέτυχε. Αλλά...
Στόχος είναι να απελευθερωθεί η πρώτη δόση από τους δανειστές μας όχι για τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Είναι απαραίτητη η τμηματική εκταμίευση της δόσης όχι για να καλύψει τις εσωτερικές ταμειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου, αλλά για να μην υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους, που λήγει μέσα στον Αύγουστο!

Σε μια πιθανή «διαρροή» χρημάτων από το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται οι Financial Times, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για άλλο ένα «πακέτο» στήριξης. Σε πρόσφατο άρθρο αναφέρεται πως μαζί με τα 3 δισ. ευρώ τα οποία ανήκουν στην Ε.Ε. και περιέχονται στη δόση των 4,8 δισ. που δόθηκαν στην Ελλάδα, οι δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγγίζουν τα 133,6 δισ. Από τα 144,6 που έχουν δοθεί, με το ΔΝΤ να έχει βάλει μέχρι στιγμής 10 δισ. «Ετσι, έχουν μείνει μόλις 11 δισ. στα ταμεία της Ε.Ε.», υποστηρίζει το άρθρο των Financial Times και αναφέρει ότι «περισσότερες αποδείξεις πως τα χρήματα “φεύγουν” πολύ γρήγορα περιέχονται στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα της Κομισιόν».
Οπως προκύπτει από την έκθεση της τρόικας, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου τριμήνου είναι συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από αυτά, μόνο το 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε εσωτερικές ανάγκες και συγκεκριμένα στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα αφορούν στην πληρωμή τόκων και στη λήξη ομολόγων! Συγκεκριμένα, 2 δισ. ευρώ απαιτούνται για τις πληρωμές τόκων, 2,8 δισ. ευρώ απαιτούνται για πληρωμές ομολόγων που λήγουν και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ!
Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το ότι πέρα από τα 2,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιεύσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τα 1,8 δισ. ευρώ που θα δώσει το ΔΝΤ, «θυμήθηκαν» ξαφνικά και οι κεντρικές τράπεζες να αποδώσουν μέρος των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας έτσι ως εκ... θαύματος στον «μαγικό» αριθμό των 5,8 δισ. ευρώ!

Αναπάντητο έμεινε, πάντως, το ερώτημα που αφορά στη συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και κατ’ επέκταση τους Ευρωπαίους, από τον Οκτώβριο και μετά, όταν δηλαδή αναμένεται η εκταμίευση μόλις 500 εκατ. ευρώ από τα κράτη-μέλη και άλλων 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες.

Το πρόβλημα ξεκινά από τον εντοπισμό χρηματοδοτικού «κενού» 4,6 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2014, που καθιστά αυτομάτως απαγορευτική την περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, λόγω σχετικής πρόβλεψης στο καταστατικό του. Απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ περιορίστηκε να παραπέμψει στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι και οι ελληνικές Αρχές, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι, εάν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη περαιτέρω μείωση του χρέους, καλύπτοντας έτσι το όποιο χρηματοδοτικό κενό. Περισσότερο υπεκφεύγοντας παρά απαντώντας, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι, αν υπάρχει κενό στο δεύτερο μισό του 2014, υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστεί, παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες είχε σημειώσει ότι θα συζητηθεί τον Απρίλιο του 2014 το εάν η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους, άρα μπορούν και να συζητηθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους της.

Ενδεχομένως, να μην ήταν αναγκαίες οι συνεχείς επισημάνσεις μου για όλους όσοι μελετούν και προβληματίζονται με τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, αλλά η κατάσταση είναι δεινή. Η ICAP ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.595.000, που συνεπάγεται ότι σε ένα μόνο έτος υπήρξε νέα απώλεια 240.000 θέσεων εργασίας. Συνολικά, την τριετία των μνημονίων 2010-2013 χάθηκαν 829.000 θέσεις εργασίας. Πλέον, σε κάθε τρεις εργαζομένους αντιστοιχεί τουλάχιστον ένας άνεργος.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top