GuidePedia

0
Σαμαράς: To δίλημμα δεν είναι ποιος θα χρεωθεί τις πρόωρες εκλογές αλλά ποιος το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων

Ο Πρωθυπουργός εμμένει στις θέσεις του για τη δημόσια τηλεόραση, σε ομιλία του στο Ναύπλιο.
Στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η «μοίρα της Ελλάδας έχει αλλάξει. Η ΕΡΤ δεν είναι η αιτία, δεν είναι η αφορμή ούτε και το πρόβλημα αλλά το πρόσχημα να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. ».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης «ότι δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά και μνημόνια» ενώ «δεν μπορούμε να φύγουμε αν κάποιοι πληρώνουν για όλα και κάποιοι αποφεύγουν τα πάντα. Δεν υποστηρίζω τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο αλλά έστω κάποιες απολύσεις πρέπει να γίνουν και στο Δημόσιο. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Το κύμα των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται. Αν τώρα κάναμε πίσω, ο τόπος θα έμπλεκε σε μεγάλες περιπέτειες» και αναρωτήθηκε : «ποιος θα πάρει το τεράστιο βάρος της διακοπής χρηματοδότησης της χώρας;».

Επίσης ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση υπόγραψαν για να γίνουν 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο και ότι «εμείς δεν θα χρεωθούμε έκτατες εκλογές άλλοι να προσέχουν, ενώ κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε αυτές». Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ότι το δίλημμα δεν είναι ποιος θα χρεωθεί τις πρόωρες εκλογές αλλά ποιος το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις θέσεις του για την ΕΡΤ, μίλησε πολλές φορές για «κάστρα των βολεμένων» που πρέπει να πέσουν και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά κάποιες, έστω και συμβολικές αποχωρήσεις, πρέπει να υπάρξουν και από το Δημόσιο. Και εδώ η περίπτωση της ΕΡΤ ξεχώριζε από μακριά».

«Προκαλούμε την αντίδραση όλων εκείνων που προτιμούν να μην αλλάξει τίποτα. Η κατάργηση της ΕΡΤ ήταν πρόσχημα» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «όσοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τώρα την ΕΡΤ, θα μετανιώσουν γιατί θα αποκαλυφθούν όσα συνέβαιναν», όπως είπε.

«Η ΕΡΤ άνοιξε ένα μεγάλο κύμα αλλαγής», προειδοποίησε ότι «περιθώριο για συμβιβασμό με τους βολεμένους δεν υπάρχουν» και υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις», οι οποίες χρειάζονται την υποστήριξη του λαού».

Στο ίδιο πλαίσιο, των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προωθηθούν, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «μεγάλες θεσμικές αλλαγές» που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως:

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, δικλείδες ασφαλείας «ώστε να μην γίνονται πρόωρες εκλογές κάθε τόσο», ενδεχόμενο λειτουργίας ενός δεύτερου νομοθετικού σώματος (Γερουσία), καθιέρωση ασυμβίβαστου βουλευτή-υπουργού, μόνιμο εκλογικό νόμο, δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ειδικό τμήμα στο ΣτΕ για γρήγορη εκδίκαση μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και επενδύσεων, διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών, παραγραφή αδικημάτων υπουργών με τους ίδιους όρους με τους πολίτες και άρση της ασυλίας μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις που σχετίζονται με την άσκηση στων καθηκόντων τους.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού εδώ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top