GuidePedia

0



Μπορεί οι δείκτες του ρολογιού αύριο Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου να δείχνουν έξι το απόγευμα, αλλά επί της ουσίας θα είναι η ώρα μηδέν για την τρικομματική κυβέρνηση.

Η χειροβομβίδα είναι ασφαλισμένη και η απορία είναι ποιος θα τραβήξει την περόνη για να ακολουθήσουν το μπαμ και οι πρόωρες εκλογές. Η χώρα, έναν χρόνο μετά τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης, είναι σε οριακό σημείο και αναδεικνύεται και πάλι, υπό διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα, ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να τινάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα πάντα στον αέρα. Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε είναι ότι την επικοινωνία με τους αρχηγούς για το κλείσιμο του ραντεβού τους δεν το έκανε, όπως παλαιότερα, ο κ. Σαμαράς, αλλά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Ακόμη και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση το κλίμα παρέμενε τεταμένο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «κάναμε την τιμή να αποδεχθούμε ότι θα είναι πρωθυπουργός ο Σαμαράς, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους. Πρέπει να είναι μία κανονική κυβέρνηση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές ή και η αλλαγή πρωθυπουργού, αν ο κ. Σαμαράς τραβήξει τα πράγματα στα άκρα. Παράλληλα, επιχειρούσε να δείξει ως ένοχη τη Ν.Δ. σε περίπτωση που οδηγηθεί ο τόπος σε εκλογές.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έλεγε ότι δεν έχει πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση ούτε και το επιθυμεί, βάζοντας στο τραπέζι τα δικά του αιτήματα και δείχνοντας και αυτός τον κ. Σαμαρά ως υπαίτιο σε περίπτωση που πάει ο τόπος σε εκλογές.

Από κει και πέρα, ο κ. Κουβέλης αναμένεται να προτείνει να γίνει άμεσα η εξυγίανση του οργανισμού, ακόμα και με σχέδιο μιας μεγάλης εταιρίας συμβούλων.

Το Μαξίμου και ο Αντώνης Σαμαράς, από τη μεριά τους, επιχειρούν να πείσουν ότι είναι η ήρεμη δύναμη, γι' αυτό και άφησαν μέρες για να κάνουν τη νέα συνάντηση. Πιστεύουν ότι οι πολίτες στηρίζουν την απόφασή τους για την ΕΡΤ (μιλούσαν για μετρήσεις που είχαν στα χέρια τους και το επιβεβαίωναν) και δείχνουν την πλευρά Μανιτάκη για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βρει τους 2000 που έπρεπε να απολυθούν από το Δημόσιο. Οσο για τις εκλογές, δεν τις θέλουν, αλλά διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ανέχονται παιχνίδια όπως με το αντιρατσιστικό, την ΕΡΤ, τον φόρο στα ακίνητα κ.ά.

Αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι βρίσκονται πέντε σενάρια.

1. Οι δύο αρχηγοί (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) και ο πρωθυπουργός, παρά την ένταση που έχει προηγηθεί και τις βαριές εκφράσεις που έχουν ανταλλάξει, τελικά δεν φτάνουν στη ρήξη. Μπροστά στο ενδεχόμενο της κάλπης, που για τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, δημοσκοπικά τουλάχιστον, τους απειλεί με εξαφάνιση, βρίσκουν μια συμβιβαστική λύση και παραμένουν στην κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουν ως «αντάλλαγμα» την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και περισσότερες θέσεις στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό. Παράλληλα συναινούν στον σχεδιασμό της νέας ραδιοτηλεόρασης. Εκεί μπορεί να γίνει εξαίρεση και να εκπέμπει η ΕΡΤ σε κάποιες περιοχές που θεωρούνται ειδικού εθνικού ενδιαφέροντος: Νησιά και απόδημοι. Αυτό θα ήταν μια υποχώρηση που δεν θα είχε νικητές και ηττημένους και θα έδινε και στα δυο μέρη μια οδό διαφυγής από το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
2. Σχέδιο «ταχύτατης επανεκκίνησης» της ΕΡΤ, που θα προβλέπει τη λειτουργία του νέου κρατικού καναλιού ΝΕΡΙΤ το ταχύτατο δυνατό, πιθανότατα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα. Στο νέο σχήμα θα χρησιμοποιηθούν πολλά πρόσωπα της παλιάς ΕΡΤ.
3. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εμμένουν στις απόψεις τους πιστεύοντας ότι με αυτήν την κίνηση συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους τους, εξετάζοντας ως πιθανό ενδεχόμενο να κατέβουν από κοινού στις εκλογές. Κάτι τέτοιο, θεωρούν σε Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου, μπορεί να τους δώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό επιβίωσης στον πολιτικό χάρτη την επόμενη ημέρα.
4. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει τον δρόμο τής κατά μέτωπο σύγκρουσης και της προσφυγής στον λαό. Δεν κάνει πίσω, επιμένει στις θέσεις του και πετάει το μπαλάκι στους απέναντι, προκαλώντας τους είτε να τον ρίξουν είτε να πάνε σε εκλογές. Το Μαξίμου θεωρεί ότι οι μετρήσεις τον φέρνουν πρώτο, διασφαλίζοντας το μπόνους των 50 εδρών.
5. Οι αρχηγοί θέλουν αλλά η τρόικα μπορεί να τους βάλει «πάγο», απειλώντας την Ελλάδα με ξαφνικό θάνατο και έξοδο από την ευρωζώνη. Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο μήνυμα είναι άγνωστο τι επιπτώσεις θα είχε.


Τι προβλέπει το άρθρο 38 τού Συντάγματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και, εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, εάν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Τέλος, σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές, θα γίνουν με λίστα.


Ανένδοτη (!) η ΔΗΜΑΡ σε νέα πρόταση

Ακόμη και στο παρά ένα της συνάντησης των αρχηγών θα συνεχιστεί η προσπάθεια να αποφευχθούν οι κάλπες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες μας η Συγγρού ήδη βρίσκεται σε κατάσταση εκλογικού πυρετού, ενώ τα γραφεία της γέμισαν στελέχη που πραγματοποιούσαν απανωτές συσκέψεις.

Παράλληλα, την Παρασκευή έγινε μια προσπάθεια από το Μαξίμου να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να πειστεί ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης να δεχτεί το εναλλακτικό σχέδιο ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού -ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης- συναντήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Φώτη Κουβέλη και του πρότεινε μια συμβιβαστική πρόταση με δύο άξονες: α) άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης με ντοκιμαντέρ και εκπομπές σε επανάληψη και β) αποδοχή της πρότασης για κλείσιμο της παλιάς ΕΡΤ και δημιουργία ενός νέου φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χάσμα δεν έκλεισε, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. φέρεται να επέμεινε στην άποψή του για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ υπό την παλιά της μορφή, κάτι που ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχεται.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. με τη στάση της δείχνει να ωθεί τα πράγματα στα άκρα -ακόμα και σε πρόωρες εκλογές-, αφού η αδυναμία συμφωνίας για το μέλλον της ΕΡΤ θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση του κυβερνητικού σχήματος.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε, αν γίνει δεκτή η πρότασή του, να συσταθεί άμεσα μία επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα προτείνουν τα τρία κόμματα, η οποία θα επεξεργαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της ΕΡΤ.

Με αυτές τις θέσεις, όπως ενημέρωσε τον κ. Σταμάτη, θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top