GuidePedia

0

Σε πεδίο μαχών μετατράπηκε το βράδυ του Σαββάτου η Κωνσταντινούπολη, μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα και αντλίες νερού στην πλατεία Ταξίμ, με στόχο την απομάκρυνση εκατοντάδων διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έκανε λόγο για αρκετούς τραυματίες οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το γειτονικό πάρκο Γκεζί πάνω σε φορεία για να τους παραλάβουν στη συνέχεια ασθενοφόρα.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Μουτλού δήλωσε ότι 29 άτομα είχαν τραυματιστεί ελαφρά. Ωστόσο, πολλά τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών.

Γραμμές τεθωρακισμένων της αστυνομίας απέκλεισαν την πλατεία Ταξίμ, την ώρα που αστυνομικοί έκαναν έφοδο με δακρυγόνα στο πάρκο Γκεζί εναντίον των διαδηλωτών και των κατασκηνωτών. Αφού άδειασε η πλατεία, μπουλντόζες μπήκαν στον χώρο, ενώ εργάτες διέλυαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Δεκάδες πανικόβλητοι πολίτες κατέφυγαν στο ξενοδοχείο Ντιβάν, στο πίσω μέρος του πάρκου Γκεζί. Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων στο twitter, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα ακόμη και μέσα στο ξενοδοχείο.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ μετά την έφοδο της αστυνομίας. Ολη τη νύχτα σημειώνονταν οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες ταραχών τις τελευταίες 18 ημέρες που οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους. Η Συνομοσπονδία των Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) προανήγγειλε γενική απεργία για τη Δευτέρα.

«Φωτιά» πήραν τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων οι διαδηλωτές έκαναν γνωστή την αντίστασή τους ανά τον κόσμο…

Tα hashtag στο twitter είναι #direngezipark, #occupygezi, #taksimtemizlensin

«Τρομοκράτης όποιος μπαίνει στην πλατεία Ταξίμ»!

«Οποιος μπαίνει στην πλατεία Ταξίμ θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης» δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας έγινε λίγη μόνον ώρα μετά την προειδοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αν οι διαδηλωτές δεν εκκενώσουν την πλατεία Ταξίμ «οι δυνάμεις ασφαλείας ξέρουν πώς να την εκκενώσουν».

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, παρά το τελεσίγραφο του τούρκου Πρωθυπουργού και την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τα έργα στο πάρκο μέχρι η δικαιοσύνη να αποφανθεί για το αν θα γίνει η ανάπλαση.

«Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας για χάρη κάθε αδικίας που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

Συγκέντρωση οπαδών του Ερντογάν

Το απόγευμα του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του τούρκου Πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν στην Αγκυρα, στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης που είχε διοργανώσει και προαναγγείλει ο ίδιος ο Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιτιθέμενος για μία ακόμη φορά στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, και μιλώντας για «σχέδιο» εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε πύρινη ομιλία το απόγευμα του Σαββάτου ενώπιον των υποστηρικτών του, χαρακτηρίζοντάς τους «σιωπηλή μάζα», θέλοντας να δείξει ότι διατηρεί τη στήριξη της πλειονότητας των πολιτών.

Παράλληλα, ο Ερντογάν προειδοποίησε τους διαδηλωτές στην Ταξίμ να φύγουν πριν από την πραγματοποίηση της διαδήλωσης του κυβερνώντος κόμματος την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Εχουμε αύριο (Κυριακή) τη διαδήλωσή μας στην Κωνσταντινούπολη. Το λέω ξεκάθαρα: η πλατεία Ταξίμ πρέπει να εκκενωθεί, διαφορετικά οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αυτής ξέρουν πώς να την εκκενώσουν».

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης είχαν μαζευτεί ώρες νωρίτερα κατά χιλιάδες στο Σιντζάν, έξω από την Αγκυρα, περιμένοντας την ομιλία του Ερντογάν.

Παρά τις όποιες παραχωρήσεις του Ερντογάν για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας να αιωρείται ακόμη και η πιθανότητα δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές το Σάββατο δεν κάμφησαν και παρέμειναν στο σημείο δίπλα στην πλατεία Ταξίμ, μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απόφαση για «πάγωμα» του κυβερνητικού σχεδίου, αναφέροντας ότι αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι είναι σύννομο, η πραγματοποίησή του θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κάλεσε για μία ακόμη φορά τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το πάρκο, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των πρώτων βίαιων συγκρούσεων.

«Μείνατε στο πάρκο όσο περισσότερο μπορούσατε, εκθέσατε το μήνυμά σας. Εάν το μηνυμά σας αφορά το πάρκο Γκεζί, ελήφθη και αξιολογήθηκε», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. «Τώρα σας παρακαλούμε να εγκαταλείψετε το πάρκο Γκεζί και να πάτε στα σπίτια σας».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top