GuidePedia

0


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Κι όμως συνέβη αυτό που ζητούσαν οι ισλαμιστές στην Τουρκία. Η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, λειτούργησε ως τζαμί το απόγευμα της Παρασευής!
Επί 52 χρόνια ο συγκεκριμένος ναός λειτουργούσε ως μουσείο και από τώρα θα είναι και χώρος προσευχής των Μουσουλμάνων.

Κατά τη διάρκεια της προσευχής οι βυζαντινές τοιχογραφίες καλύφθηκαν με κουρτίνες καθώς στο Ισλάμ απαγορεύονται οι εικόνες.
Στην προσευχή παραβρέθηκαν περίπου 50 πιστοί. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Τραπεζούντας Μαζχάρ Γιλντιρίμ δήλωσε πως « από σήμερα ξεκίνησε η προσωπική προσευχή των πιστών. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε και επίσημη τελετή.»Ο ίδιος ανέφερε πως εκτός των ωρών της προσευχής(σ.σ. 5 φορές την ημέρα προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι) ο συγκεκριμένος χώρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο.
.Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις Μουσουλμάνων που μίλησαν στην εφημερίδα Ηürriyet δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις . « Η Αγία Σοφία απέκτησε την ελευθερία της(σ.σ. ως τζαμί). Πιστεύω και με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης θα συμβεί το ίδιο» δηλώνει ο κάτοικος Τραπεζούντας Χαμζά Καγιά.
Αυτή η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ως τζαμί.
Ουσιαστικά είναι μια αντίθετη πορεία σε αυτό που είχε ως πολιτική το λαϊκό, κεμαλικό κράτος της Τουρκίας μέχρι πρόσφατα.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συνεχιστές της πολιτικής του, μετέτρεπαν σε μουσεία κάποιους από τους βυζαντινούς ναούς που θεωρούνταν σημαντικά ιστορικά μνημεία για να διατηρηθούν και να συντηρηθούν σωστά. Ετσι είχε συμβεί με την Αγία Σοφία που με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ σταμάτησε να λειτουργεί ως τζαμί το 1930, και άνοιξε της πύλες της ως μουσείο το 1935 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αυτό είχε συμβεί και το 1960 με το ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Τώρα ξεκίνησε η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α' 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του. Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά. Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, απεφάσισε την μετατροπή του τεμένους σε μουσείο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top