GuidePedia

0

Παρά τις διαμαρτυρίες που συγκέντρωσαν τα πυρά στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει ακάθεκτος στο δρόμο που έχει χαράξει για την πλήρη ανατροπή της πολιτικής ισχύος και επιρροής των ενόπλων δυνάμεων, ανατρέποντας οριστικά τα δεδομένα δεκαετιών στη γειτονική χώρα.
Τα διεθνή ΜΜΕ καλύπτουν την είδηση της υποβολής από το ισλαμικό κόμμα AKP προτάσεων τροποποίησης του άρθρου 35 του συντάγματος της χώρας, το οποίο στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία για τις παρεμβάσεις του στρατεύματος στην πολιτική ζωή της χώρας, ανατρέποντας νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις τις δεκαετίες του 60’, του 70’ του 80’ και του 90’.

Η προτεινόμενη αλλαγή αφορά το σημείο όπου αναφέρεται ότι «καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατεύουν και να επιτηρούν τη Δημοκρατία». Το σημείο αυτό θα αλλάξει και θα γίνει «να προστατεύουν την πατρώα γη από τις εξωτερικές απειλές». Η διαφορά είναι εμφανής.
Ο Ερντογάν με την αλλαγή της φρασεολογίας αφαιρεί έστω και τυπικά τον ρόλο του θεματοφύλακα της κληρονομιάς του Ατατούρκ… αφού ήδη τη διώκει συστηματικά. Οι αιτίες – προσχήματα που οδήγησαν στο παρελθόν σε ανακατατάξεις, απλώς δεν καλύπτονται πλέον από το σύνταγμα, εάν οι προτεινόμενες αλλαγές περάσουν.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top