GuidePedia

0



Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ.

Ενδεχόμενο "φρενάρισμα" των συζητήσεων Αγκυρας -Τελ Αβίβ  διαφαίνεται πίσω από τις γραμμές άρθρου  στη τουρκικη εφημερίδα Hurriyet Daily News, των κκ. Κεμάλ Κιριντσί και Σεζάν Μακ Ντάνιελ.

Οι αρθρογράφοι διατυπώνουν το επιχείρημα ότι η ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής μεταβάλλεται ως αποτέλεσμα της "Αραβικής Άνοιξης'' και της τρέχουσας κρίσης στη Συρία, και η μεταβολή αυτή οδηγεί πιεστικά την Τουρκία στην άμεση επανεξέταση των σχέσεών της με το Ισραήλ. Στο  πλαίσιο αυτό, γράφουν, οι δύο χώρες, Τουρκία και Ισραήλ, οφείλουν να επιδείξουν πνεύμα ρεαλισμού στις μεταξύ τους σχέσεις.

Από την πλευρά του, συνεχίζουν , ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ . Ομπάμα θα πρέπει να ενισχύσει και να προωθήσει αυτό το πνεύμα του ρεαλισμού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, επισημαίνουν, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στην απαραίτητη, σύμφωνα με τα δεδομένα, βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, αλλά και στη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης κρίσης στη Συρία.

 Αναλυτές βλέπουν πίσω από τις γραμμές την αναγνώριση μιας κάμψης των συζητήσεων και έναν πιθανό μη εντοπισμό κοινών  απόψεων σε πολλά από τα ανοιχτά θέματα που σχετίζονται με τις δύο χώρες είτε ευθέως είτε εμμέσως ( αποζημίωση, αμυντικά/ εξοπλιστικά, άνοιγμα και ελευθερίες στη Γάζα, επίσκεψη Ερντογάν στους Παλαιστινίους, βόρειο Ιράκ, Συρία κλπ). Εκφράζεται λοιπόν η ανάγκη για "ρεαλισμό" μέσω πιέσεων του Ομπάμα - πιέσεων που κατά την Άγκυρα πρέπει να στραφεί προς το Τελ Αβίβ. Εντέχνως δε χρησιμοποιείται  ως   "όχημα" η υπόθεση της Συρίας που καίει  τις ΗΠΑ.
 Ανεξαρτήτως αυτού πάντως υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για διάσταση απόψεων όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων και την αιτιολογία η οποία θα την συνοδεύει...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top