GuidePedia

0



Ενταση και στο εσωτερικό της συριακής αντιπολίτευσης.

Εξάμηνο κλοιό στη βόρεια Συρία έσπασαν τα κυβερνητικά στρατεύματα, τα οποία επιχειρούν την ανακατάληψη ζωτικής σημασίας οδικής αρτηρίας η οποία συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης τα οποία πρόσκεινται τόσο στο καθεστώς όσο και στην αντιπολίτευση.

Οι αντάρτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είχαν αποκλείσει τις κυβερνητικές δυνάμεις σε δύο στρατιωτικές βάσεις στην επαρχία Ιντλίμπ, ωστόσο την Κυριακή οι δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στον Μπασάρ Αλ Άσαντ έσπασαν τον αποκλεισμό, όπως αναφέρει η επίσημη εφημερίδα του κυβερνητικού κόμματος Μπάαθ.

Οι δυνάμεις των ανταρτών αντεπιτέθηκαν τη Δευτέρα, ωστόσο το μέτωπό τους έχει αδυνατίσει λόγω εσωτερικών διαφορών, αλλά και των αναγκών σε άλλα μέτωπα.

Η έξοδος από τον κλοιό των ανταρτών ανοίγει στις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες σταθμεύουν έξω από την πόλη Μααράτ Αλ Νουαμάν, την προοπτική ανακατάληψης του βασικού αυτοκινητόδρομου ο οποίος οδηγεί στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, αυξάνοντας και τη δυνατότητα ανεφοδιασμού τους.

Το Χαλέπι, κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας, αποτελεί μήλον της έριδος για τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα και πεδίο σφοδρότατων μαχών.

«Το σπάσιμο του κλοιού την Κυριακή επέτρεψε στις δυνάμεις του στρατού να περάσουν έξι φορτηγά γεμάτα όπλα εντός των στρατιωτικών βάσεων Γουάντι Ντέιφ και Χαμιντίγια», σημείωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Αψιμαχίες εντός της αντιπολίτευσης

Στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, πάντως, οι κοσμικοί εθνικιστές «Μάρτυρες της Συρίας», μέρος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι επενέβησαν και αποδιοργάνωσαν τον κλοιό.

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές κατηγορούν τους «Μάρτυρες της Συρίας» ότι διέσπειραν τις δυνάμεις τους, δίνοντας την ευκαιρία στον κυβερνητικό στρατό για μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία.

Χτύπημα εντός του Λιβάνου
Η σύγκρουση στη Συρία συνεχίζει πάντως να έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και στο γειτονικό Λίβανο.

Δύο άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα αγόρι 13 ετών, έχασαν τη ζωή τους στο μεθοριακό λιβανικό χωρίο Κασρ από ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από ελεγχόμενη από τους αντάρτες επαρχία της Συρίας, σύμφωνα με αξιωματούχο των αστυνομικών αρχών του Λιβάνου.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης άλλοι έξι άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, καταδίκασε το βομβαρδισμό, σημειώνοντας ότι θύματά του ήταν «άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με μια διαμάχη η οποία διεξάγεται εκτός των συνόρων της χώρας».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top