GuidePedia

0

ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ

Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των δυτικών τους συμμάχων στη Συρία βλέπει η Κίνα ύστερα από πρόσφατες εξελίξεις, κατά τις οποίες η δυτική προπαγάνδα εξετάζει διάφορα σενάρια  για να δικαιολογήσει την επέμβαση αυτή.
Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του με τίτλο «ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι διασφαλίζουν τα σενάρια για επέμβαση στη Συρία» το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua News Agency το οποίο απηχεί απευθείας τις απόψεις του κρατικού συμβουλίου της Κίνας αλλά και του κομουνιστικού κόμματος καθώς είναι το επίσημο κυβερνητικό ειδησιογραφικό μέσο της χώρας. Η δημοσίευση αυτή μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς τα δημοσιεύματα αυτού του τύπου εκφράζουν απόλυτα το κινεζικό καθεστώς και πιο ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών όπως και ο χρόνος που επιλέχθηκε για να γίνει κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρει το Xinhua από το 2012 οι ΗΠΑ και οι αρκετοί δυτικοί σύμμαχοί τους φέρουν στη δημοσιότητα φόβους για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και την τύχη που αυτό θα έχει εάν καταρρεύσει το συριακό καθεστώς ενώ και το Ισραήλ έχει δηλώσει πως είναι έτοιμο να επέμβει σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.
Αν και η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει πως η χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του καθεστώτος θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» εντούτοις η Συρία έχει επανειλημμένως πει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το πράξει, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο προβοκάτσιας από τους αντάρτες.
Τον περασμένο μήνα η Συρία κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εκτόξευσαν πύραυλο με χημικά όπλα εναντίον του βόρειου προαστίου Khan al-Asal. στο Χαλέπι το οποίο βρίσκεται υπο κυβερνητικό έλεγχο. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 26 άτομα 11 εκ των οποίων ήταν Σύροι στρατιωτικοί.
Η Συρία έκανε έκκληση στον ΠΗΕ να στείλει «τεχνική ομάδα» για να ερευνήσει την προσβολή με χημικά όπλα ο ΠΗΕ όμως απάντησε ότι αντί αυτού επιθυμεί μια γενικότερη έρευνα για τα χημικά και όχι μόνο στην περίπτωση του Khan al-Asal. Αλλά η Συρία απέρριψε την πρόταση θεωρώντας την ως επέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα.
Τώρα όμως τα δυτικά ΜΜΕ εμφάνισαν νέα δημοσιεύματα με τίτλο ότι «Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία για επίθεση με χημικά από τον Στρατό της Συρίας».
Τα στοιχεία αυτά υποτίθεται ότι περιέχονται σε δείγματα εδάφους τα οποία πήρε βρετανική ομάδα η οποία έδρασε κρυφά στη Συρία και τα παρέδωσε σε ειδικούς επιστήμονες όπου σύμφωνα με αυτά αποδεικνύεται η πρώτη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Αυτό ανέφεραν οι βρετανικοί Times εχθές λέγοντας πως Βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται για το υπουργείο Αμύνης και βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Porton Down στο Wiltshere ανακάλυψαν ίχνη χημικών όπλων, ύστερα από διάφορα τεστ που πραγματοποίησαν.
Όπως αναφέρει μια άλλη βρετανική εφημερίδα η Telegraph εάν από το πόρισμα της εξέτασης προκύψει ότι τα  χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις τότε τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφασιστεί μια επέμβαση στη Συρία ή τουλάχιστον για τον εξοπλισμό των ανταρτών.
Όπως όμως εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής Mohammad Refai στο Xinhua το καθεστώς του Bashar Al Assad δεν έχει κανένα συμφέρον για τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων καθώς αυτό θα αποτελούσε την τέλεια δικαιολογία για τις ΗΠΑ για να επέμβουν την ίδια ώρα που τα επιχειρησιακά οφέλη από μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν πρακτικά μηδαμινά εξαιτίας της φύσης των μαχών στη Συρία.
Η al-Qaeda και η διακήρυξη για ισλαμικό κράτος στη Συρία
. Συνεχίζοντας στο άρθρο του το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua  αναφέρει  ένα ακόμη λόγο τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ ως αφορμή για και επέμβαση στη Συρία. Πρόκειται για την διακήρυξη από την al-Qaeda του Ιράκ ότι η οργάνωση Al-Nursa η οποία δρα στη Συρία εναντίον του Assad αποτελεί μέρος της. Τη διακήρυξη έκανε ο ηγέτης της al-Qaeda στο Ιράκ σεΐχης Abu Bakr al-Baghdadi ενώ είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα δήλωση του κεντρικού διοικητή της al-Qaeda Ayman al-Zawahiri ο οποίος έκανε έκκληση για κοινό ιερό πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία, με την al-Nursa να ανταπαντά υποσχόμενη για κάτι τέτοιο.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει κατ΄ επανάληψη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εξάπλωσης της al-Qaeda στη Συρία αλλά εις μάτην.
Οι ειδικοί θεωρούν πως τόσο η δήλωση αυτή της al-Qaeda του Ιράκ όσο και η παραφιλολογία για το χημικό οπλοστάσιο αποτελούν μέρος του ίδιου σχεδίου που ως στόχο έχει να πείσουν τη δυτική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της επέμβασης θέτοντας ένα επιπλέον επιχείρημα  αυτό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Στόχος η αποδυνάμωση της συριακής Αεράμυνας
Ένα ακόμη στοιχείο όπως αναφέρει το κινεζικό Xinhua ενός ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η εμμονή των ανταρτών στο να προσβάλλουν αεροπορικές βάσεις και θέσεις αντιαεροπορικών συστημάτων στη Συρία. Αυτό γίνεται και σε τοποθεσίες που βρίσκονται αρκετά μακριά από τη  ζώνη των επιχειρήσεων κάτι που καταδεικνύει ότι λαμβάνουν εντολές για τις επιθέσεις αυτές.  
Όπως σημειώνει ο Amin Hutait Λιβανέζος ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής οι αντάρτες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις οι οποίες βρίσκονται αρκετά μακριά από τη ζώνη των επιχειρήσεων δείχνοντας έτσι ότι η στρατηγική είναι η αποδυνάμωση της Αεροπορίας της Συρίας και η αδυναμία να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον ξένης στρατιωτικής επέμβασης.
Την περασμένη Πέμπτη το CNN μεταδίδοντας δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού στρατιωτικού είπε πως «κάτω από την διαρκή πίεση τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων το μεικτό επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχει επικαιροποιήσει τις στρατιωτικές επιλογές για μια επέμβαση στη Συρία, επέμβαση η οποία θα περιλαμβάνει τόσο επιθέσεις εναντίον αεροπορικών βάσεων όσο και ρίψη μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Αμερικανός στρατιωτικός τόνισε πως το παραπάνω αφορά σχέδια του Πενταγώνου και μόνοι και πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama έχει σκοπό να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση σύντομα.
Ο ίδιος τέλος δήλωσε πως το Πεντάγωνο είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό στο να στείλει μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία καθώς υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία πως οι Σύροι διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο ραντάρ αεράμυνας και Α/Α συστημάτων το οποία πρέπει να καταστραφούν πριν αποσταλούν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top