Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή των σχεδιασμών του Βερολίνου για την γερμανοποίηση της Ευρώπης, μετά το bail-in της Κύπρου και την ετοιμασία οδηγίας της Κομισιόν που θα επιβάλει το κούρεμα μετόχων και καταθετών των προβληματικών τραπεζών και μετά την συνθηκολόγηση του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας σε ότι αφορά το τραπεζικό απόρρητο. Η νέα φάση της γερμανική επέλασης εκτυλίσσεται σε δύο μέτωπα:
Πρώτον, με γερμανική διαταγή καταργείται σταδιακά το πλαίσιο λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM). Το Βερολίνο προωθεί λύσεις που δεν θα επικεντρώνονται στα κονδύλια που έχει ήδη διαθέσιμα για τον μηχανισμό διάσωσης, αλλά τις κυβερνήσεις και τους καταθέτες των τραπεζών. Όσα επιπλέον κονδύλια διοχετευθούν μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών θα συνοδεύονται από μνημόνια λιτότητας και ρυθμίσεις που οδηγούν σε άρση της εθνικής κυριαρχίας.
Δεύτερον, το Βερολίνο στήνει αναχώματα στην τραπεζική ένωση και μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, με στόχο να εμποδίσει τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη. Βασικό επιχείρημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ότι για να υπάρξουν κοινοί κανόνες για την τραπεζική ένωση και τη διαδικασία εκκαθάρισης των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ.
Το Βερολίνο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική αδυναμία του Νότου και να κλείσει κρίσιμα ζητήματα πριν τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Το Παρίσι έχει περιέλθει σε φάση ομφαλοσκόπησης, η Ιταλία παραμένει χωρίς κυβέρνηση, η Ισπανία κλονίζεται από σκάνδαλα και ο πρωθυπουργός κρέμεται από μια κλωστή, η Πορτογαλία το ίδιο, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κύπρου εμπλέκεται σε φυγή κεφαλαίων από εσωτερική πληροφόρηση και στην Αθήνα η κυβέρνηση θα βρεθεί τον Ιούνιο μπροστά στην υποχρέωση να πάρει νέα μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες απομένει ο εκτός ευρωζώνης Ντέιβιντ Κάμερον που φέρεται να συζητά με την καγκελάριο Μέρκελ μια ειδική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου