GuidePedia

0

Οι ΗΠΑ φέρνουν Patriot στην Ιορδανία
Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται πλέον οι αντάρτες οι μισθοφόροι και οι οργανώσεις της al-Qaeda που μάχονται τη κυβέρνηση της Συρίας.
Έτσι και μετά την τελευταία νίκη των δυνάμεων του Bashar Al Assad στην Otaiba το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού των ισλαμιστών ανταρτών στην Δαμασκό, οι τελευταίοι περιήλθαν σε τόσο δύσκολη θέση όχι μόνο για τη διατήρηση των θέσεών τους στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της Δαμασκού, αλλά πρακτικά την δυνατότητα τους να συνεχίσουν περαιτέρω τον αγώνα τους.
Οι νίκες του καθεστώτος Assad οδηγούν μοιραία στην ανατροπή των όποιων σχεδίων των δυτικών πατρόνων των  ισλαμιστών ανταρτών, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να μεταφέρουν επειγόντως πυραύλους Patriot από τον Κόλπο στην Ιορδανία με τον προφανή σκοπό να επιβάλλουν κάποιου είδους απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα με την Συρία όπως αναφέρει το ισραηλινό Debka.
Η δε μεταφορά των Patriot θα πραγματοποιηθεί από την δυτική Σαουδική Αραβία, και το Κουβέιτ. Η μεταφορά των πυραύλων δείχνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Συρία σημαντικότερη απειλή πλέον και από το Ιράν.
Τον ίδιο ρόλο παίζουν και οι Νατοϊκοί Patriot που βρίσκονται στην Τουρκία αποκαλύπτοντας ένα κατά πολύ ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο ζωνών απαγόρευσης πτήσεων με τις οποίες το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει να «στραγγαλίσει»  κάθε προσπάθεια της Αεροπορίας της Συρίας να προσβάλλει τις άτακτες ομάδες ανταρτών και μισθοφόρων.
Ταυτόχρονα Τουρκία και Ισραήλ συμφώνησαν οι μυστικές τους υπηρεσίες της ΜΙΤ και της Μοσάντ, να κάνουν ανταλλαγή πληροφοριών σε οτιδήποτε αφορά το συριακό ζήτημα, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο δηλαδή μεταξύ των δύο αρχηγών Tamir Pardo (για την Μοσάντ) και Hakan Fidan (για την ΜΙΤ).
Όπως εκτιμούν αναλυτές η ήττα που υπέστησαν οι αντάρτες στην Otaiba θα τους κοστίσει την παραμονή τους στα προάστια της Δαμασκού αν όχι την πλήρη ανατροπή των θέσεων που κατέχουν. Η ίδια η αντιπολίτευση παραδέχεται ότι επρόκειτο για ένα στρατηγικής φύσεως πλήγμα.
Η ήττα αυτή θα προκαλέσει την οριστική συντριβή των ανταρτών στην περιοχή της Δαμασκού, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν ελλείψεις σε όπλα και άνδρες.
"Εάν η Otaiba πέσει όλη η ανατολική Ghouta (γύρω από την Δαμασκό) θα πέσει" έλεγε μήνυμα προς τους ισλαμιστές αντάρτες."Ελάτε προς βοήθεια".
«Είναι μια τεράστια καταστροφή για τους εξεγερμένους καθώς η Otaiba ήταν το μέρος όπου συγκεντρώνονταν ο οπλισμός που έρχονταν από την Ιορδανία» δήλωσε πηγή προερχόμενη από την αντιπολίτευση στην αμερικανική εφημερίδα World Tribune.
Η κατάληψη της Otaiba έλαβε χώρα μετά από μάχες 40 ημερών στην μεγαλύτερη επίθεση εδώ και ένα χρόνο των δυνάμεων του Assad μετά αεροπορικής υποστηρίξεως.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top