GuidePedia

0

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Ο ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ.

Ρωγμές και στον Γαλλογερμανικό άξονα προκαλεί η εμμονή του Βερολίνου στην πολιτική λιτότητας για την Ευρώπη χωρίς ίχνος αναπτυξιακών μέτρων. Μετά από τρία χρόνια ισοπεδωτικής πολιτικής, έχοντας κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο, επιβάλλοντας δήμευση των καταθέσεων στην Κύπρο και διαλύοντας οικονομίες ισχυρών χωρών του Νότου, όπως της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πώς η πολιτική αυτή μόνο στην καταστροφή της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει. Όλοι, πλην των Γερμανών.
Ο Γάλλος υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή, σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Observer» πώς «θα πρέπει να τελειώνουμε με τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι, «ένας από τους λίγους που πιστεύουν ακόμη ότι οι πολιτικές αυτές λειτουργούν είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποστηριζόμενη από ορισμένες χώρες του βορρά».
«Η ενοχοποίηση της πολιτικής της λιτότητας θα προκαλέσει εντάσεις και πολιτικές διαφωνίες με τους Γερμανούς», είπε επίσης ο Γάλλος υπουργός στις δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα και πρόσθεσε ότι «την απόρριψη της λιτότητας από την κοινή γνώμη την συμμερίζεται εφεξής η πλειονότητα των ηγετών και των οικονομολόγων. Η Γερμανία είναι η μόνη οικονομία που συνεχίζει να αντιστέκεται, να είναι αντίθετη, να ασκεί το βέτο της», κατέληξε.
Ο Μπενουά Αμόν αποτελεί μία ακόμη φωνή σε αυτές που λένε τους τελευταίους μήνες πώς η πολιτική λιτότητας δεν βγαίνει στην Ευρώπη. Μάλιστα αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί και όχι μόνο ζητούν από τον Φρανσουά Ολάντ να ηγηθεί της πολιτικής της ανάπτυξης κόντρα στη λιτότητα που θέλουν και υποστηρίζουν οι Γερμανοί εν’ όψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Είναι φανερό πλέον δηλαδή πώς σπάει ο Γαλλογερμανικός άξονας, καθώς όπως είπε και ο υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή όλη η Ευρώπη απορρίπτει τη λιτότητα. Ίσως οι Γάλλοι βλέπουν τη στασιμότητα στην οικονομία τους και ανησυχούν, όπως και την καταβαράθρωση των ποσοστών της κυβέρνησης Ολάντ.
Σημειώνεται πώς πολλοί αξιωματούχοι, Ευρωπαίοι και του ΔΝΤ, ενεπλάκησαν τις τελευταίες ημέρες σε έναν πόλεμο δηλώσεων γύρω από το κατά πόσον θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρωζώνη η πολιτική της λιτότητας. Ακόμα και το σκληρό ΔΝΤ βλέπει τώρα ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει η ανάπτυξή της και για να αποφύγει τη στασιμότητα, όπως είπε ο 2ος στην ιεραρχία του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.
Στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, αναγνώρισε ότι μπορεί να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με ηπιότερους ρυθμούς.
Στη Γερμανία, όμως, οι φωνές αυτές δεν είναι αρκετά ισχυρές. Μόνον ο αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές του φθινοπώρου, Πέερ Στάινμπρουκ, συμφώνησε με την άποψη του προέδρου της Κομισιόν, Μπαρόζο, ότι η λιτότητα στην Ευρώπη έφτασε στα όριά της, ότι παγιδεύει χώρες όπως η Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο και ότι χωρίς ανάπτυξη οι χώρες αυτές δεν θα γλιτώσουν από τα οικονομικά τους ελλείμματα.
Οι ασκούντες την εξουσία στη Γερμανία, Μέρκελ, Σόιμπλε και Ρέσλερ, συνεπικουρούμενοι από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Βίτορ Κοντσάντσιο, επιμένουν στην πολιτική λιτότητας και θεωρούν λάθος την αλλαγή πολιτικής σε Ευρωζώνη και Γερμανία.
Το Βερολίνο πλησιάζει στις εκλογές, με την ύφεση όμως να «της χτυπάει την πόρτα».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top