GuidePedia

0

Οσο υπάρχουν άνθρωποι, οι κύκλοι του κέρδους πάντα θα συνεχίζονται μέσα απο διάφορους μηχανισμούς (πχ. αγορά επιχειρήσεων φτηνά - “εξυγίανση” – μεταπώληση, δανειοδότηση – υφαρπαγή πλούτου, ανεξιθρησκεία – θρησκεία, ευρώ – διάσπαση του ευρώ, σκλαβιά – ελευθερία, ειρήνη – πόλεμος, δημοκρατία – παγκόσμια διακυβέρνηση κλπ).
Πολύς κόσμος συμμετέχει ή παρασύρεται σε αυτούς τους κύκλους που πολλές φορές τέμνονται χωρίς να μεταμορφώνονται πάντα σε άλλους. Οσο οι κύκλοι αυτοί είναι πολλοί ο διαχειριστής δεν θα είναι ένας. Αυτό είναι σημαντικό διότι έτσι επιτρέπεται σε αδύναμους παίκτες να προσαρτώνται σε ισχυρότερες ομάδες κατά περίπτωση. Ολοι οι κύκλοι κέρδους δεν είναι άμεσα ορατοί και όταν γίνονται τότε σημαίνει ότι το μέγιστο κέρδος έχει αφαιρεθεί και ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Αν ο κύκλος είναι μεγάλος τότε και οι αλλαγές θα είναι μεγάλες αν είναι λίγες  ή πολλές αν είναι μικρές ώστε να ξεκινήσουν αντίστοιχα νέοι κύκλοι κέρδους.
Η Ελλάδα έχει ήδη μπεί σε έναν μεγάλο κύκλο, όπως και η Κύπρος. Οι εθνικές αντιλήψεις και η επερχόμενη αλλαγή των συνόρων δεν καταργούνται χάριν της ειρήνης και της ευημερίας, όπως προσπάθησε να περάσει η Μπενάκη στη γνωστή της ατάκα  αλλά χάριν του κέρδους και σαν πρόσχημα.
Μερικές φορές οι άνθρωποι δέχονται κάτι ως αληθινό επειδή τους βολεύει στη προσωπική τους ανέλιξη και στη διατήρηση της πνευματικής τους ισορροπίας. Oι Ελληνες πολίτες πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν φαντάσματα και να ονειρεύονται λύσεις απο το Σείριο… Χρόνος για τέτοιες πολυτέλειες ή για δοκιμές χωρίς αντίκρυσμα δεν υπάρχει πλέον.
Η διαδικασία του bail-in που από ότι φαίνεται πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωζώνη εκτός απο τη Κύπρο και σταδιακά στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται κάν με την ελάχιστη απονομή δικαίου στους καταθέτες των τραπεζών, οι οποίοι θα έπρεπε να αποκτούν μετοχές και περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έναντι της φορολόγησης των καταθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ένα διάφανο συνταγματικό μανδύα που σε μη ελεγχόμενα απο το κράτος δικαστήρια εύκολα θα κατέπιπταν.
Σημασία έχει επίσης σε ποιό κράτος εφαρμόζονται πρώτα, αφού στη σειρά εφαρμογής το τελευταίο κράτος θα έχει περισσότερη πιθανότητα διάσωσης χωρίς την εφαρμογή του bail-in μέσα απο τον Ευρωαπιακό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στον οποίο η Γερμανία προφυλάσσοντας την οικονομία της δεν παρέχει εκείνα τα κονδύλια και δεν προωθεί τις αποφάσεις που θα οδηγούσαν στην ευρωπαική ενοποίηση, άλλο ένα πρόσχημα όπως περίτρανα πλέον αποδεικνύεται.
Η δημιουργία ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος μέσα απο τη διόρθωση των δημοσιονομικών δεν μπορεί να περάσει μέσα απο καταλήστευση των καταθέσεων και είναι ένα πρόσχημα ακόμη στο βωμό του κέρδους.
Πολλά κόμματα μίλησαν για τη κρατικοποίηση των τραπεζών κατά την προεκελογική περίοδο. Κρατικοποίηση μέσα απο την παροχή μετοχών στο κράτος γίνεται ή έχει γίνει. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι κρατικοποίηση μέσα στην ΕΕ και χωρίς κατάργηση των μνημονίων δεν έχει νόημα, αφού τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και τα κέρδη απο οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μεταφέρονται μέσω ΤΑΙΠΕΔ στην τσέπη των δανειστών.
Το μοντέλο της οικονομικής ανασυγκρότησης της Ευρωζώνης ποου βασίστηκε σε διόρθωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας, που ορίζεται με τη βοήθεια αυτού είναι λάθος. Αυτό θα το συζητήσω σε μελλοντικό άρθρο. Μέσα στο μοντέλο αυτό δεν υπάρχουν ρήτρες για ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα μοντέλο αποστράγγισης πλούτου και ελευθεριών.
Υπο τις συνθήκας αυτάς, η Κύπρος καταρχήν και σε δεύτερο στάδιο και η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους να ξεφύγουν απο κάτι που επί τόσο καιρό τις οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι οι πράξεις των κυβερνήσεων τους μέχρι τώρα δεν νομιμοποιύνται απο τα συντάγματά τους, το κακό είναι ότι οι καταθέσεις φεύγουν απο τις τοπικές τράπεζες σε άλλες και πιθανότατα μετατρέπονται σε χρυσό. Η Γερμανία πχ. έχει μετατρέψει τεράστια ποσά του ευρώ σε χρυσό.

Ανάγκη προστασίας και σωστής διαχείρισης του χερσαίου ορυκτού πλούτου

Ο χερσαίος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι σημαντικό να διατηρηθεί στην Ελλάδα χωρίς να εξάγεται. Η τεχνολογία εξαγωγής χρυσού είναι γνωστή. Προσωπικά μπορώ να προσφέρω την τεχνολογία ώστε να γίνει εμπλουτισμός του χρυσού στο 99.5%.
Οι επενδύσεις εταιρειών σε αυτό το μέταλλο είναι στρατηγικό λάθος να επιτρέπεται απο τη κυβέρνηση. Αν παρόλα αυτά “χρειάζονται” τα χρήματα για τις “ανάγκες” του κόσμου (που η ίδια η κυβέρνηση επαυξάνει με την πολιτική της) να δημιουργηθεί θησαυροφυλάκιο χρυσού στην Ελλάδα και να γίνει εμπόρευση της αξίας του.
Ολος ο Ελληνικός χρυσός πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπως έκανε και η Γερμανία που φύλασσε μέρος του χρυσού της στο θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ.
Αν γίνει εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας σωστά και παραχθούν δευτερογενή προιόντα στην Ελλάδα, πολλά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν αλλά ας μη κάψω άλλες ιδέες στο βωμό της δημόσιας αναγνώρισης.

Αντί επιλόγου

Λόγω της προσχεδιασμένης διάσπασης του Νότου από την Ευρωζώνη, η ροή δανεισμού στο Νότο ελαττώνεται και αντικαθίσταται επίσημα και σταδιακά απο bail-in. Στόχος είναι η υφαρπαγή από το Νότο όσων αξιών μεταφέρονται, όπως και η εξασφάλιση τίτλων από πηγές πλούτου. Mε τη λογική αυτή πρόκειται να ζητηθούν και άλλοι φόροι απο πολίτες και επιχειρήσεις, που δεν θα αποδώσουν οπότε θα γίνει αναγκαστικά φορολόγηση των καταθέσεων. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο…
Το bail-in επιτρέπει εκτός απο το γρήγορο “ξεκαθάρισμα” την εξαγορά χωρίς ρίσκο Κυπριακών και Ελληνικών τραπεζών από ξένες τράπεζες αφού οι μέν  μέτοχοι δεν θα χάνουν, οι δέ καταθέτες θα πληρώνουν…
Σημειώστε, ότι το ΔΝΤ μέχρι στιγμής δεν συμμετέχει στη διάσωση της Κύπρου. Τα 10 δίς ευρώ δόθηκαν μόνο απο την Ευρωζώνη.
  • H αύξηση της παραγωγής την οποία χρειάζεται η χώρα - είτε μέσα είτε εξώ απο το ευρώ - δεν γίνεται με συνεννόηση και συζητήσεις αλλά με σχέδιο, οργάνωση και σωστές επιλογές ανθρώπων και υποδομών, με μεταφορά τεχνολογίας και με τη χρήση κάθε μονάδας που μπορεί να παράγει. Με το παρόν πολιτικό σύστημα που έχει συγκεντρώσει ότι scrap υπάρχει, αυτό δεν γίνεται.
  • Η άμεση έξοδος απο το ευρώ και η ανανέωση του πολιτικού συστήματος είναι πλέον αναγκαιότητα για την Κύπρο και την Ελλάδα.
  • Η δημιουργία πυρήνων συζητήσεων σε κάθε γειτονιά χωρίς κομματικά κριτήρια είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκινήσει αλλοιώς όλοι να ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας, η Κύπρος και μετά η Ελλάδα θα γίνουν κόλαση.
  • Οι επαφές πολιτικών κινήσεων με άλλα κόμματα της Νότιας Ευρωζώνης πρέπει να ξεκινήσουν.
  • Η Ευρωζώνη στη μορφή που είναι με τα μυαλά των Γερμανών δεν σώζεται με τίποτα.
  • To Eυρώ θα βγεί ενισχυμένο μετά την απόσχιση του Νότου απο τη διαδικασία. Αν δεν αποσχισθεί ο Νότος το Ευρώ δεν θα επιβιώσει. Αρα θα υπάρξει απόσχιση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top