Μετά την ένταση που προκάλεσαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι απειλές για διχοτόμηση στην Κύπρο από τον Α. Νταβούτογλου και η επιμονή της Τουρκίας στις έρευνες που έχει εξαγγείλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τη σκυτάλη πήρε ο Τ. Ερντογάν θέτοντας πάλι θέμα Θράκης αλλά και «τρομοκρατίας».
Σε δυο τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο Τ. Ερντογάν επιμένει στην ύπαρξη στρατοπέδων «τρομοκρατών» στην Ελλάδα και δηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα στρατόπεδα, αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη οι «14 τρομοκράτες», παρεμβαίνοντας με ιδιαίτερα οξύ τρόπο στη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Ερντογάν όμως επιμένει στη γνωστή διασύνδεση των θεμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την κατάσταση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και με το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλούμενος τη δική του απόφαση να διευκολύνει την εκλογή μελών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, με τη χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας στα εκλεγέντα μέλη, ζήτησε να επιτραπεί στη Θράκη η εκλογή των μουφτήδων από τη μειονότητα.
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί αμέσως μόλις επιτραπεί η εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη.
Για τα τζαμιά
Εάν πάντως έχουν καταγραφεί με ακρίβεια οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, στη συνέντευξή του προβάλλει μια ιδιαίτερα προωθημένη θέση, καθώς εκτός από την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, φέρεται να έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τη λειτουργία ως χώρων θρησκευτικής λατρείας, παλιών οθωμανικών τζαμιών που τώρα είναι μουσειακοί χώροι.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που έχει επιλέξει να απαντά σε ιδιαίτερα ήπιους τόνους, αναρωτήθηκε «τι εξυπηρετεί η εμμονή στην ανυπόστατη φημολογία» (σ.σ. για την τρομοκρατία) και επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα ζητήματα της τρομοκρατίας, αλλά η αντιμετώπιση των υπόπτων γίνεται στο πλαίσιο της έννομης τάξης και με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζεται από την ίδια την Εκκλησία, και ότι η αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Δείχνοντας πάντως σαφή αμηχανία, που προκαλεί η επιμονή της Αγκυρας λίγες έβδομες μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν να εγείρει απαράδεκτες αξιώσεις εναντίον της χώρας μας, το υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει ότι «η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία...».
Νίκος Μελέτης
πηγή
Δημοσίευση σχολίου