Γράφει ο δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη . Προς τα εκεί συγκλίνουν πολλά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που έχουν ήδη αναλυθεί.
Το μείζον ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο συμβάν, δεδομένης της τραγικής και πρωτοφανούς οικονομικής κατάστασης και της εν εξελίξει ρήξης του κοινωνικού ιστού. Η χώρα μας βρίσκεται -όπως και η Κύπρος- στην δίνη δραματικών εξελίξεων, αφού είναι χειροδεμένη από τρισάθλιους τοκογλύφους της γενοκτονικής ευρωζώνης, η αξιοκρατία δεν υφίσταται σε όλους τους επιμέρους χώρους, οι ένοπλες δυνάμεις δέχονται πρωτοφανή πλήγματα (χωρίς οι υπεύθυνοι να τα αποτρέπουν), ο κομματισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί ενώ η πατρίδα μας είναι σε ειδική μορφή χρεοκοπίας και εκατομμύρια ελλήνων έχουνε ξεπεράσει τα όρια αντοχής και όλα είναι πιθανά…
Έχω πει και γράψει ότι η χώρα βρίσκεται μέσα στους επόμενους μήνες μπροστά σε δυο ζητήματα, που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Το ένα είναι η επερχόμενη γενίκευση κοινωνικής αναταραχής στο εσωτερικό, αφού δεν πάει άλλο… απλά η σπίθα θα ανάψει και τέλος. Μην αμφιβάλετε. Είναι μαθηματικά βέβαιο.
Η περίπτωση ενός αεροναυτικού επεισοδίου με τους τούρκους, οι οποίοι 17 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την χαοτική κατάσταση που είμαστε. Και μην ισχυριστεί κάποιος ότι θα σωθούμε μόνο από τον πατριωτισμό μας. Αυτός έχει ενταχθεί στην ψυχή μας, αλλά η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση. Με πατριωτισμό στις κρίσεις και πολεμικές συρράξεις του 21ου αιώνα δεν κερδίζεις. Και δυστυχώς υστερούμε σε μέσα και διαχείριση κρίσεων, αφού οι ηγεσίες σε διάφορους χώρους είναι ακραιφνώς κομματικές και πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Δυστυχώς.
Από την άλλη πλευρά και επί του παρόντος οι τούρκοι είναι αναβαθμισμένοι, ειδικά από τους αμερικανούς, έχουν λόγο στην Μέση Ανατολή, έχουν στρέψει την Αίγυπτο, την Λιβύη και την Αλβανία εναντίον μας, απειλούν την χώρα μας και την Κύπρο στα ενεργειακά, εμφανίζονται να κλείνουν το κουρδικό, ενώ κέρδισαν πόντους από την συγγνώμη του ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Ερντογάν για το γνωστό περιστατικό του 2010 ανοιχτά της Γάζας με το φονικό ρεσάλτο ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Αυτή την στιγμή η χώρα μας δεν έχει περιφερειακές συμμαχίες. Έχει κατακρημνιστεί η διπλωματική μας ισχύς, ενώ ως αποτέλεσμα πολλών πιέσεων -και κυρίως οικονομικών- η στρατιωτική μας διπλωματία είναι για αλλού…
Το σύστημα της κομματοκρατίας δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και κινείται πάνω στο πως θα ικανοποιήσει την τρόικα των τοκογλύφων σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια απέτυχαν οικτρά στα θέματα άμυνας, όπου κυριαρχούσε και κυριαρχεί η καναπεδολογία, η ασχετοσύνη, οι κομματικές ηγεσίες, η απαξίωση στην αξιοκρατία και τα φοβικά σύνδρομα να μην βρεθούν εκτός κομματικής ή κυβερνητικής γραμμής. Έχω πει και γράψει ότι «οι μάχες και οι πόλεμοι κερδίζονται με τα όχι, και ποτέ με τα ναι».
Η επικρατούσα κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις με ανησυχεί υπερβολικά, ενώ ένα επεισόδιο με τους τούρκους θα μας φέρει , όχι μόνο στην βέβαιη χρεοκοπία, αλλά δεκαετίες πίσω. Η πατρίδα μας σε διεθνείς οργανισμούς δεν τυγχάνει εκτίμησης και είναι επιεικώς περιθωριοποιημένη. Έχει καίρια πληγεί η κοινωνική συνοχή, μέσω των απαράδεκτων και οικονομικά δολοφονικών μέτρων, ενώ μόνο οι βολεψιματίες των γραφείων βλέπουν ότι τα πράγματα πάνε καλά. Έχω πει και γράψει ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές, αφού η τρικομματική έχει χάσει την πλειοψηφία στην λαϊκή βάση και πρέπει να δοθεί στον αφέντη λαό, το δικαίωμα-πριν να είναι πολύ αργά-να αλλάξει τα πράγματα. Βαδίζουμε -μαθηματικά βέβαιο- στην καταστροφή. Οι οικονομικοί πόλεμοι είναι χειρότεροι και πιο εξαθλιωτικοί των κανονικών συμβατικών πολέμων.
Άρα ένα στημένο από τους τούρκους επεισόδιο στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Δωδεκανήσου ή στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου ή στον χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου είναι πάρα πολύ πιθανό. Ίσως και για κάποιους ορατό. Για κάποιους άλλους σίγουρο. Και ας μην λέμε ότι η Άγκυρα έχει να ασχοληθεί με το μέτωπο της Συρίας και το ενδεχόμενο αμερικανικού πλήγματος στο Ιράν. Οι κακοί γείτονες πάντοτε βρίσκουν τον τρόπο των προκλήσεων…
Ειλικρινά, το τελευταίο διάστημα λόγω ειδικών πληροφοριών μου -ως και από ταξίδια στο εξωτερικό- έχω αυξημένη ανησυχία. Τα καζάν-καζάν και τα σχετικά τα ακούω βερεσέ. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε δεν είναι επαρκείς, ενώ αν δει κάποιος αυτούς που τις αναλύουν… στο τέλος θα πει βοήθα Παναγιά!!!
Ο πατριωτισμός σε όλους τους Έλληνες υπάρχει, αλλά αυτό δεν σώζει την κατάσταση. Και δυστυχώς σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουμε ηγέτες επίπεδου Ιωάννη Καποδίστρια ή Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ σε στρατιωτικό δεν διαθέτουμε πρόσωπα κύρους και επίπεδου Αλέξανδρου Παπάγου, Θρασύβουλου Τσακαλώτου ή Νικόλαου Ζορμπά. Συνεπώς η κατάσταση είναι πολύπλοκη.
Ασφαλώς δεν βλέπω πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας, αν και ποτέ μην λες ποτέ ,αλλά τέλος πάντων λόγω αμερικανικής παρουσίας και ατλαντισμού, κάτι τέτοιο επί του παρόντος δεν είναι ορατό. Αλλά ένα θερμό επεισόδιο ειδικά στον θαλάσσιο χώρο δείχνει να έρχεται… και ειλικρινά δεν υπογράφω αν η χώρα μας στην κατάσταση που είναι μπορεί να το αντέξει...
Στα αρνητικά για εμάς εντάσσω απλά και επιγραμματικά τα παρακάτω:
- Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία μαζί με το Κατάρ να παίζουν τον πιο ουσιαστικό ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή.
- Με πιέσεις των ΗΠΑ ο Οτσαλάν τα γύρισε στο θέμα του κουρδικού αντάρτικου.
- Δεν είναι τίποτα πλέον ως δεδομένο στις σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ. Έχει δώσει εντολές ο Ομπάμα για άλλα. Και μην ελπίζουμε ότι θα ασχοληθεί με εμάς.
- Τους τούρκους τους έχουν ανάγκη οι αμερικανοί για Συρία-Παλαιστίνη-Ιράν.
- Ο παράγοντας Ρωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες. Είναι ενεργειακά γίγαντας αλλά στρατιωτικά νάνος. Πλην ίσως της άμεσης γειτονιάς της.
- Η ελληνική διπλωματία υστερεί σε όλα τα μέτωπα.
- Δεν έχουμε αγοράσει σύγχρονα όπλα, ενώ κάνουμε απλά και υπό όρους συντήρηση.
- Είναι εκνευριστικό ότι και σε τέτοιες οριακές εποχές για τον ελληνισμό παντού –και στις ένοπλες δυνάμεις- κυριαρχούν κομματικά κριτήρια. Διαδοχικές στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες υστέρησαν σε πρωτοφανή βαθμό.
- Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είναι οικονομικά και οικογενειακά εξουθενωμένα. Δεν φθάνει ο πατριωτισμός. Χρειάζεται καθαρό μυαλό. Δεν υπογράφω για πολλά…
- Η πατρίδα μας έχει κάνει σημαντικά λάθη στα όποια ενεργειακά θέματα. Μονίμως και σε όλα οχυρώνεται πίσω από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι υπεκφυγή και λάθος αντίληψη. Γιατί παρά τους χιλιάδες τόμους δεν υπάρχει δίκαιο. Απλά ο ισχυρός επιβάλει την θέση του. Δείτε τι έγινε πριν δέκα ημέρες από τον Ομπάμα σε Νετανιάχου και Ερντογάν, με τον εβραίο να καταπίνει το χάπι… και να απολογείται στο νεο-βεζίρη της Τουρκίας.
- Η πατρίδα μας υστερεί σε τρομακτικό βαθμό στα οικονομικά και δυστυχώς οι πολιτικοί μας σε εφαρμογή εντολοδοχικών επιλογών έχουν παραδώσει στους ανέραστους και απαράδεκτους ευρω-τοκογλύφους μεγάλο τμήμα της εθνικής κυριαρχίας.
- Συγκεκριμένες περιοχές και χώροι παρουσιάζουν λίαν υπολογίσιμα κενά.
- Στο εσωτερικό οργιάζει το οργανωμένο έγκλημα και υπάρχουν έτοιμες εστίες για την πρόκληση εσωτερικής ασύμμετρης απειλής , που μπορεί να ναρκοθετήσει και εκτρέψει καταστάσεις.
- Στις υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τοποθετηθεί κάποιοι άσχετοι με τον χώρο κομματικοί, οι οποίοι δεν έχουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες σε διαχείριση πληροφοριών. Αυτό είναι θέμα όλων των υπηρεσιών πληροφοριών και αναφέρομαι και σε στρατιωτικούς ε.α., που «πουλούσαν μούρη…».
- Η πατρίδα μας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με lessons learned από πρόσφατες κρίσεις και πολέμους. Σε αυτά τα θέματα βρισκόμαστε αλλού… για αλλού…
- Ικανότατα στελέχη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής έχουν παραγκωνιστεί ή επειδή δεν είναι συστημικοί δεν προσφέρουν αυτά που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Επιλογές γίνονται βάσει κομματικών λιστών και ποικιλοτρόπως βιάζεται και παραβιάζεται η αξιοσύνη και η αξιοκρατία.
- Δεν θα υπέγραφα για πολλά. Το ηθικό είναι αχαρτογράφητη περιοχή που ακριβώς βρίσκεται, ενώ η κατάσταση είναι επικίνδυνα εσωστρεφής και ο αφέντης ελληνικός λαός αισθάνεται μειωμένος και προδομένος από τις πολιτικές του ηγεσίες/διαδοχικές.
- Στο εξωτερικό δεν έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους κλάδους τα καλυτέρα στελέχη. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε περιπτώσεις.
- Όταν ο λαός είναι από νηστικός ως εξαθλιωμένος δεν μπορεί να περιμένει κάποιος την έξαψη για να ανακάμψει. Εκτός αν… οι βαλκανικοί πόλεμοι στηρίχθηκαν στο ιστορικό στρατιωτικό κίνημα στο Γουδή. Το έπος του 1940 και η άμυνα των οχυρών στηρίχθηκαν στην προς πόλεμο προπαρασκευή της Ελλάδος επί Ιωάννη Μεταξά και με κορυφαίο στρατιωτικό τον αείμνηστο στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο. Τώρα που θα στηριχθούμε και αν οι εξελίξεις από ένα θερμό συμβάν με τους απέναντί μας οδηγήσουν ακόμα παρακάτω, τότε τι γίνεται;
- Δυστυχώς και η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχουν πνευματικοί ταγοί με έντονα εθνικό παλμό. Και αυτό είναι…
Βάσει των ανωτέρω, είμαι πάρα πολύ ανήσυχος για τα επερχόμενα σε εσωτερικό και εξωτερικό. Με κομματικά λόγια και τοποθετήσεις (που τα έχουμε πληρώσει σε άλλες εποχές) δεν πας μπροστά, με εντολοδόχους που είναι σε άλλο μήκος κύματος δεν κερδίζεις εθνικές μάχες. Με ημίμετρα δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ενεργά μέτρα του αντίπαλου. Με εξουθενωμένο πληθυσμό δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Χωρίς ισχυρές συμμαχίες δεν κερδίζεις μάχες και πολέμους. Χωρίς αξιοκρατία είσαι καταδικασμένος για τα χειρότερα. Με κομπλεξική ρητορική και αχαλίνωτη φαφλατολογία δεν μπορείς να περάσεις τον Ρουβικώνα της σκέψης για να περάσεις τον Ρουβικώνα των ενεργειών… έχω πει και γράψει σε εκατοντάδες φίλες φίλους, αγνούς πατριώτες που επικοινωνείτε μαζί μου.
Ο θεός να βάλει το χέρι του. Οι καιροί είναι υπερβολικά δύσκολοι. Και θα δούμε προσεχώς πολλά καινούργια κεφάλαια, για τα οποία ειλικρινά δεν θέλω να μιλήσω. Πάντα υπάρχει η επιλογή της επικράτησης και της εθνικής δικαίωσης. Αλλά πάντα υπάρχει στην ελληνική ιστορία και η επιλογή στο Γουδή του 1922. Όλα είναι πιθανά. Υπάρχει αφέντης λαός.
Μόνο στο ευρύτατο και πλέριο λαϊκό πατριωτικό αίσθημα έχω εμπιστοσύνη.
Και στον Θεό.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου