GuidePedia

0

Ανήσυχη η Αθήνα παρακολουθεί τη στροφή 180 μοιρών του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος στρέφεται τώρα αιφνιδιαστικά προς τη ρωσική βοήθεια, μετά από παλινδρομήσεις με την ευρωπαϊκή πλευρά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ενημέρωσε τους τρεις αρχηγούς για την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, ενώ μετέφερε και την εκτίμηση ότι η κυπριακή ηγεσία «εμφανίστηκε απροετοίμαστη» στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Eurogroup.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το τοπίο εμφανίζεται ομιχλώδες ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού μετέφεραν το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

«Είμαστε σε χωρικά ύδατα στα οποία δεν έχει πάει ποτέ κανείς» διεμήνυαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Αφηναν επίσης να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν έχει σαφή εικόνα για το plan B του Νίκου Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ με τον Κύπριο πρόεδρο ο οποίος τον ενημέρωσε και για τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βασικός στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι να μην εξελιχθεί η διένεξη της Κύπρου με το Eurogroup σε ελληνικό πρόβλημα. Παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει να στηρίξει τον κυπριακό Ελληνισμό και την πολιτική ηγεσία της νήσου. Η ανησυχία είναι ότι αν το Eurogroup επιμείνει στην εφαρμογή της αρχικής απόφασης για φορολόγηση των καταθέσεων τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κλοιό πιέσεων για να πάρει θέση.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι τρεις εταίροι δεν ακολουθούν ταυτόσημη θέση. Βενιζέλος και Κουβέλης χαρακτήρισαν «ιστορικό σφάλμα» την απόφαση του Εurogroup και βρίσκονται στον αντίποδα της θέσης που εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή απόφαση το λιγότερο κακό για τον κυπριακό λαό.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top