GuidePedia

0
Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ. Το πλήθος κρατούσε φωτογραφίες του Οτσαλάν, σημαίες και πλακάτ με τα εμβλήματα του PKK

Ενα αποφασιστικό βήμα προς μια ιστορική συνθήκη ειρήνευσης που θα βάλει ένα τέλος στη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Τουρκία έγινε χθες, ανήμερα την Πρωτοχρονιά των Κούρδων (Νεβρόζ), από τον εδώ και 14 χρόνια φυλακισμένο στο Ιμραλί αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος με μήνυμά του κάλεσε τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν να κατεβάσουν τα όπλα τους και να αποσυρθούν από το έδαφος της Τουρκίας προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.

Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ. Το πλήθος κρατούσε φωτογραφίες του Οτσαλάν, σημαίες και πλακάτ με τα εμβλήματα του PKKΤο μήνυμα Οτσαλάν διαβάστηκε από δύο Κούρδους βουλευτές στα κουρδικά και στα τουρκικά ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων συγκεντρωμένων στην κεντρική πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ. Το πλήθος κρατούσε πανό, σημαίες και πλακάτ με τα εμβλήματα, τα χρώματα και τα σύμβολα του PKK και του Κουρδιστάν αλλά και φωτογραφίες του Οτσαλάν.
Οι σκηνές αυτές που μεταδόθηκαν ζωντανά από τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος, σύμφωνα με όλους του αναλυτές, ήταν αδιανόητες ακόμη και μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, όμως όπως τονίζουν αρκετοί αποτελούν απόδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν και πως η σύγκρουση βαίνει προς εκτόνωση.
Οπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Οτσαλάν: «Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριεύσει η πολιτική. Εχουμε φτάσει στο σημείο όπου οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποτραβηχτούν πέρα από τα σύνορα. Δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μια νέας εποχής. Ο αγώνας μας δεν είναι εναντίον κάποιας φυλής, θρησκείας ή εθνοτικής ομάδας. Ο αγώνας μας ήταν και είναι εναντίον κάθε μορφής καταπίεσης. Σήμερα ξυπνάμε σε μια νέα Μέση Ανατολή, μια νέα Τουρκία, ένα νέο μέλλον».
Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, χαιρέτισε την έκκληση για κατάπαυση πυρός, λέγοντας χαρακτηριστικά για το μήνυμα του Οτσαλάν: «Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης». Οπως πάντως υπογράμμισε πρέπει όλα αυτά να τα δουν στην πράξη, αφού κανείς δεν ξέρει εάν η έκκληση του «Απο», όπως είναι γνωστός στις τάξεις του PKK ο Οτσαλάν, θα βρει ευήκοα ώτα στους αντάρτες τις οργάνωσης.
Οπως πάντως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, το μήνυμα Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός είναι αποτέλεσμα των μυστικών συνομιλιών που πραγματοποιούνταν εδώ και καιρό μεταξύ του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη στη φυλακή του Ιμραλί με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, τον οδικό χάρτη για την ειρήνη που περιγράφηκε στο μήνυμα Οτσαλάν είχαν εγκρίνει τα φιλοκουρδικά κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου, το ευρωπαϊκό τμήμα του PKK και το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης που έχει την έδρα του στο βόρειο Ιράκ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top