GuidePedia

0

Το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής της Γερμανίας (IMK: Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung) επιτίθεται με σφοδρότητα στη συνταγή της γερμανικής κυβέρνησης για την υπέρβαση των οικονομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης και προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα και βελτίωση της κατάστασης, μέχρι ότου εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς μισθοί… Ταυτόχρονα, προειδοποιεί επίσης ότι η υπερβολική αποταμίευση και οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν πουθενά…
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου, τα προγράμματα υπερβολικών περικοπών καταλήγουν σε μεγαλύτερα ελλείμματα με τις χώρες και τις κοινωνίες να υποφέρουν. Οι πρόσφατες μελέτες που επικαλούνται, δείχνουν ότι η λιτότητα έπληξε σημαντικά και επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη πολύ περισσότερο από όσο περίμεναν αναλυτές και πολιτικοί.
Προειδοποιεί όμως και τη Γερμανία, ότι στο μέλλον η γερμανική οικονομία δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις εξαγωγικές αγορές της Ευρωζώνης. Προτείνει μάλιστα να συμφωνηθεί η αύξηση των μισθών σε ποσοστό υψηλότερο από αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, για να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης για τη γερμανική οικονομία (μέσω της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης).
Στη λύση αυτή αντιτίθεται η Ομοσπονδία της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), με τον πρόεδρο, Ούλριχ Γκρίλο, να επιμένει ότι η μετριοπαθής μισθολογική πολιτική της Γερμανίας στο θέμα, έδωσε στη χώρα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί έτσι απλά. Η Γερμανία θα πρέπει αν διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει τη θέση της στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top