GuidePedia

0

Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη, ακόμη και σήμερα, να αναγνωρίσει βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της ελληνικής πλευράς, παρά το ότι σε μία 10ετία έχουν διεξαχθεί πάνω από 50 γύροι διερευνητικών επαφών

Η Άγκυρα έδειξε για άλλη μία φορά τη Δευτέρα το πώς αντιλαμβάνεται τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Η αφορμή δεν ήταν άλλη από τις αποκαλύψεις του «Βήματος» περί των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Απειλές, κατηγορίες και ειρωνικά σχόλια εκτοξεύθηκαν από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ δημοσιεύθηκαν και στον τουρκικό Τύπο που τη Δευτέρα έβριθε αναφορών και ρεπορτάζ στο δημοσίευμα του «Βήματος».

Ουσιαστικά, η Άγκυρα εμφανίστηκε να προειδοποιεί και να απειλεί την Ελλάδα, κατά την πάγια τακτική της, ότι θα προβεί σε κινήσεις αποτρεπτικές μίας τέτοιας ελληνικής πρωτοβουλίας. Ο κ. Νταβούτογλου, από τη Σμύρνη όπου βρισκόταν για τη Διάσκεψη των τούρκων πρέσβεων, ξεκαθάρισε ότι αν η Αθήνα προβεί στην κατάθεση συντεταγμένων τότε και η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Προσπάθησε όμως παράλληλα, με έμμεσο τρόπο, να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

«Μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας επικρατεί θετική ατμόσφαιρα. Έχει διανυθεί σε μεγάλο βαθμό απόσταση όσον αφορά στον καθορισμό ημερομηνίας για τη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Θα πραγματοποιήσουμε αυτό» σημείωσε.

Και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Κατά συνέπεια, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει αυτές τις ημέρες αυτή την επιτάχυνση, σημασία έχει να πραγματοποιήσουμε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων. Βέβαια, όλοι γνωρίζουν την εθνική τους θέση. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πραγματοποιήσει και η Τουρκία αντίστοιχα βήματα. Όμως, ελπίζω ότι δεν θα αισθανθούμε την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Άλλωστε», κατέληξε, «μεταξύ μας, με την Ελλάδα, υπάρχει ένας μηχανισμός που λειτουργεί».

Την ίδια στιγμή, ο επισκεπτόμενος το Κατάρ τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζτόνισε ότι δεν αναμένει η Ελλάδα να αρχίσει φέτος έρευνες στην αμφισβητούμενη περιοχή γύρω από την Κύπρο, εκτιμώντας ότι η ελληνική κρίση αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για δημιουργία εντάσεων. Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει τα περί «γκρίζων ζωνών».

Οι δηλώσεις των τούρκων υπουργών και το κλίμα στον τουρκικό Τύπο αποδεικνύει σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ότι κατά βάθος η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη, ακόμη και σήμερα, να αναγνωρίσει βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της ελληνικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι εδώ και μία δεκαετία έχουν διεξαχθεί πάνω από 50 γύροι διερευνητικών επαφών.

Το σαββατιάτικο δημοσίευμα του «Βήματος» έδειξε ότι οι κινήσεις περί της πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μάλλον εδράζονται σε κινούμενη άμμο. Μπορεί ο κ. Νταβούτογλου να λέει ότι σχεδιάζεται η διεξαγωγή του τον Μάρτιο, αλλά οι τουρκικές αντιδράσεις μάλλον θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη ατμόσφαιρας για ένα παραγωγικό συμβούλιο.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι πιστεύουν ότι γενικότερα το τελευταίο διάστημα, με τα δημοσιεύματα περί δήθεν εκπαίδευσης κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα ή ακόμη και με τις προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας στις οποίες είχε υποχρεωθεί να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, η Άγκυρα έχει ναρκοθετήσει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη και τη Δευτέρα, η εφημερίδα «Zaman» ενέπλεξε το όνομα του πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Φ. Ξύδα σε σκάνδαλο στρατιωτικής κατασκοπίας. Δεν δίστασε μάλιστα να τον συνδέσει χωρίς κανένα στοιχείο με το όνομα «Zidas» που εμφανίζεται σε σχετικό έγγραφο με την κωδική ονομασία «Πανδώρα» που βρέθηκε στον υπολογιστή του Μπιλγκίν Οζκαϊνάκ, επικεφαλής του υποτιθέμενου κατασκοπευτικού δικτύου.

Ο κ. Ξύδας πρέσβης μάλιστα δήλωσε στο «Βήμα», το οποίο επικοινώνησε μαζί του, ότι «με αυτές τις ανόητες πράξεις δηλητηριάζεται το κλίμα στις σχέσεις των δύο λαών. Ύστερα από εννέα χρόνια υπηρεσίας στην Τουρκία, πρώτα ως Γενικός Πρόξενος Κωνσταντινούπολης και ύστερα ως πρεσβευτής στην Άγκυρα, οι Τούρκοι με γνωρίζουν. Ας μου πουν κατά πρόσωπο όσα θέλουν».

Την ίδια στιγμή, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξαν να μην αντιδράσουν στις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων για τα περί υφαλοκρηπίδος ή ΑΟΖ χωρίς να είναι ακόμη σαφές αν αυτή η στάση είναι προϊόν τακτικής ή αμηχανίας. Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας σχετικά με το αν θα προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και εφόσον ναι, πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top