GuidePedia

0
97CE2ECF569C108C3CFC77592B66F8A2

Πρωταθλήτρια στις φυλακίσεις λειτουργών του Τύπου αναδείχτηκε η Αγκυρα το 2012, αφού 49 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, ενώ καταγγελίες ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό πάνω από 100.

Η δημοσιογράφος Ροχάτ Εμεκσί μόλις είχε τελειώσει τη νυχτερινή βάρδια της στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Gün στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και έφευγε για το σπίτι της, όταν δέχτηκε την επίθεση. Δύο άγνωστοι την ξυλοκόπησαν άγρια έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα.


Ο λόγος; Το όνομά της είχε περιληφθεί σε μια «μαύρη λίστα» 61 δημοσιογράφων που είχε δημοσιεύσει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Ακίτ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι 61 δημοσιογράφοι ήταν «τρομοκράτες και εγκληματίες, που ληστεύουν τράπεζες και πυροβολούν αστυνομικούς»

Η Ροχάτ δεν είχε ποτέ κατηγορηθεί για τέτοια εγκλήματα. Είχε απλώς φυλακιστεί για επτά μήνες το 2011 με την κατηγορία ότι «προπαγάνδιζε τις θέσεις τρομοκρατικής οργάνωσης», δηλαδή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Ασε που είχε μετάσχει και σε αντικυβερνητική διαδήλωση το 2008, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο.

Το «έγκλημά» της ήταν βέβαια πιο βαρύ: η άτυχη δημοσιογράφος παρουσιάζει μια κυριακάτικη εκπομπή στο Radio Gün, που εστιάζει στις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία. Στην εκπομπή της συχνά διαβάζει επιστολές φυλακισμένων δημοσιογράφων και συζητά τις υποθέσεις τους με καλεσμένους στο στούντιο.

Διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων καταδίκασαν την επίθεση στη Ροχάτ και ζήτησαν από την κυβέρνηση Ερντογάν να καταδικάσει δημοσίως τη στάση της εφημερίδας Γενί Ακίτ και τις «μαύρες λίστες», αλλά και να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη. Φωνή βοώντος…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Τουρκία αναδείχτηκε «παγκόσμια πρωταθλήτρια» στις φυλακίσεις δημοσιογράφων το 2012. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, στην Τουρκία παραμένουν φυλακισμένοι 49 δημοσιογράφοι, σε σύνολο 632 σε όλον τον κόσμο.

Ελευθερία με χειροπέδες

Παραμονές πρωτοχρονιάς πάντως, οι τουρκικές αρχές αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον εκδότη του αριστερού σάιτ «Oda TV», Σονέρ Γιαλτσίν, που παρέμενε φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο του 2011. Μη φανταστείτε βέβαια τίποτα το ελπιδοφόρο… Απλώς ο Γιαλτσίν βγήκε από τη φυλακή μέχρι να διεξαχθεί η δίκη του.

Αν στο δικαστήριο κριθεί ένοχος θα επιστρέψει στη φυλακή. Ο Γιαλτσίν κατηγορείται για ανάμιξη στην υπόθεση «Εργκένεκον» (Βαριοπούλα) -το δίκτυο των εθνικιστών συνωμοτών που στόχευε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην ανατροπή της φιλοϊσλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που επισκέφθηκε τον Γιαλτσίν στο σπίτι του, ζήτησε την απελευθέρωση του εκδότη χωρίς όρους. «Στην Τουρκία, υπάρχει πίεση, που αισθάνονται σχεδόν όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι βιομήχανοι, οι καλλιτέχνες, ο απλός πολίτης, που φοβάται να μιλήσει στο τηλέφωνο, που φοβάται να αποκαλύψει τις σκέψεις τους.

Είναι ανάγκη επομένως να υπάρξει δημοκρατία και ελευθερία στην Τουρκία». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τόνισε σαρκαστικά ότι οι τουρκικές φυλακές έχουν μετατραπεί σε… ακαδημαϊκά ιδρύματα. «Είναι φυλακισμένοι ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι, επιστήμονες, που σαπίζουν στη φυλακή, αντί να χρησιμοποιούμε την ευφυΐα τους για να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας. Να διασφαλίζουν το μέλλον της χώρας»

O νέος Κεμάλ

Η αποκάλυψη της συνωμοσίας «Εργκενεκόν» για την ανατροπή του Ερντογάν εδωσε στον Τούρκο πρωθυπουργό τη δυνατότητα να συλλάβει και να παραπέμψει σε δίκες εκατοντάδες στελέχη του κεμαλικού κατεστημένου. Ο Ερντογάν που εξελίσσεται σε «Κεμάλ Ατατούρκ του 21ου αιώνα» στην Τουρκία, βρίσκεται πλέον ένα μόλις βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάλυση των υπολειμμάτων του κεμαλικού καθεστώτος.

Οι βαριές ποινές, στις οποίες καταδικάστηκαν 322 στρατιωτικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση και που κυμαίνονται από 13 έως 20 χρόνια κάθειρξης, ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε όμως την υπόθεση «Εργκένεκον» και για να φυλακίσει 3.500 Κούρδους πολιτικούς και ακτιβιστές, αλλά και να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί 3.845 έρευνες σε βάρος δημοσιογράφων και σύμφωνα με τουρκικές πηγές πάνω από 100 (και όχι μόνο 49) βρίσκονται σήμερα στις φυλακές.

O δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι αφού εξέτισε ποινή ενός έτους με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση», τονίζει: «Πάνω από 100 δημοσιογράφοι κρατούνται σήμερα στις φυλακές, αλλά η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους δημοσιογράφους.

Στις φυλακές βρίσκονται επίσης περίπου 600 φοιτητές και πάνω από 6.000 Κούρδοι αγωνιστές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί φιμώνοντας τους δημοσιογράφους φιμώνεις τον λαό».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top