GuidePedia

0

Γκάλοπ: 8 στους 10 Ελληνες ζητούν κόκκινη γραμμή
Τις «κόκκινες γραμμές» που λένε ότι θα βάλουν, αλλά δεν το κάνουν απαιτούν οι πολίτες από τα κόμματα και την κυβέρνηση. Αυτό καταγράφουν ανάγλυφα οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Real και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δ. Μαύρος, οι πολίτες βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας στο ερώτημα: «Σκεπτόμενος συνολικά τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, ποια κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα από εδώ και στο εξής;». Το 80,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα εάν αυτό θέσει θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ».

Επίσης, υπάρχει ποσοστό 8% που αποκρίθηκε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχτεί χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση τους όποιους νέους όρους της τρόικας, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την πιθανή ρήξη και έξοδο της χώρας από το ευρώ», ενώ το 11,6% είπε «δεν ξέρω - δεν απαντώ».


Και νέα μέτρα

Εντυπωσιακό είναι ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας, καθώς συνολικά το 71,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις έπειτα από αυτά που ψηφίστηκαν στις 7 Νοεμβρίου και αποτέλεσαν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων απάντησε «σίγουρα ναι», ενώ το 31,1% «μάλλον ναι». Επίσης, το 14% απάντησε «μάλλον όχι» και το 7,6% «σίγουρα όχι», ενώ υπήρχε και ποσοστό της τάξης του 7,2% που αποκρίθηκε «δεν ξέρω - δεν απαντώ».


Απαισιοδοξία

Συντριπτικό ήταν το ποσοστό των ερωτηθέντων και στο ερώτημα: «Τι θα ψηφίζατε αν ήσασταν βουλευτής στην ψηφοφορία σχετικά με την έγκριση του τελευταίου πακέτου οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση;». Το 71% είπε «θα ψήφιζα κατά», το 16,1 «υπέρ» και το 12,9% «δεν ξέρω - δεν απαντώ». Ακόμη, συντριπτικό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν απαισιόδοξοι, καθώς το ποσοστό (86,4%) εκείνων που πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, θα χειροτερεύσει. Αισιοδοξία εκφράζει μόλις το 3,6%.

Τέλος στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 22,1%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 20,1%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,3% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ (6%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (5,5%), Δημοκρατική Αριστερά (4,4%), ΚΚΕ (4,2%) και Οικολόγοι Πράσινοι (2,4%). «Αλλο κόμμα» απαντά το 3,1%, λευκό το 1,1%, άκυρο το 6,3%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 22,9% των ερωτηθέντων.


Νίκος Ελευθερόγλου
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top