GuidePedia

0

Ρωσικές Εταιρίες αντικαθιστούν τις Αμερικανικές στο κοίτασμα «West Qurna-1» στο Νότιο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί Μαλίκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα υπέγραψε μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμβόλαιο αγοράς όπλων ύψους 4.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα που ανησυχεί για την πτώση του Άσαντ, υπέγραψε αυτή στη στρατηγικής συμμαχίας συμφωνία με τη γειτονικής χώρα της Συρίας, το Ιράκ. Θεωρείται η μεγαλύτερη μεταφορά όπλων, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βαγδάτη. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίες και τις βαριές κατηγορίας του Μαλίκι, κατά της πολιτικής της τουρκικής πολιτικής για τη Συρία ξεκίνησε ένα μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι. Στον απόηχο της συμφωνίας αυτής νέο χτύπημα της κυβέρνησης της Βαγδάτης η οποία και φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης της ExxonMobil με ρωσικές εταιρείες (Rosneft , Lukoil και Gazprom Neft ) στο γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Qurna-1 .
Η κυβέρνηση του ιράκ φέρετα ιεξοργισμένη με τον εναγκαλισμό της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Ιράκ απο τις ΗΠΑ εναγκαλισμός που μεταφράζεται σε υπογραφή συμφωνιών με πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου, όπως η Exxon, Chevron και Total, τις οποίες η Ιρακινή κεντρική κυβέρνηση τις απορρίπτει ως παράνομες. Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε στην συνάντηση μεταξύ του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι και του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παρότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση . Οι ρωσικές εταιρίες δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την αύξηση της θέσης τους στο Ιράκ ενω υπάρχει και το ενδεχόμενο να συνεργαστούν αμερικανικές και ρωσικές εταιρείας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ( Rosneft και ExxonMobil).

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft στην ρωσική Αρκτική θα επιχειρεί απο κοινού με την ExxonMobil βάσει συμφωνίας που υπέγραψαν στις 30 Αυγούστου, συμφωνία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.Με την συμφωνία αυτή περιθωριοποιείται η BP απο την περιοχή ενώ δίνεται η δυνατότητα στην Rosneft να επενδύσει στον Κόλπο του Μεξικό και το Τέξας,

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top