GuidePedia

0

Κυριολεκτικά στο παρά ένα αποφεύχθηκε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της ρωσο-τουρκικής κρίσης με επίκεντρο τη Συρία. Πιο συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, στην κορύφωση δηλαδή της κρίσης Ρωσίας Τουρκίας και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ΝΑΤΟ στο defencenet.gr δύο ρωσικά αρματαγωγά του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έμφορτα με τουλάχιστον δύο τάγματα πεζοναυτών αλλά και τροχοφόρο υλικό που απαρτιζόταν από ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ και συστήματα SHORADS, μαζί με ένα αντιτορπιλικό και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης έλαβαν εντολή από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης να αποπλεύσουν άμεσα για τη Συρία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε –ως όφειλε και βάσει των διεθνών συνθηκών- την απόφαση για τον διάπλου αυτό των ρωσικών σκαφών από το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια την Τουρκία ειδοποίηση η οποία συνέπεσε με την ταυτόχρονη ακύρωση της από πολλούς μήνες προετοιμαζόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα.
Με τη διπλή αυτή κίνησή της η Ρωσία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση για το που μπορεί να οδηγήσει η ένταση των δύο χωρών με αφορμή τον πόλεμο στην Συρία. Επίσης με μια τρίτη κίνησή της η Μόσχα φρόντισε να τονίσει και την παρουσία της στο Αιγαίο τόσο με την επιθεώρηση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε νησιά του Αιγαίου, όσο και με την παρέλαση Ρώσων Πεζοναυτών στη Λήμνο, στέλνοντας ένα επίσης «ευανάγνωστο» μήνυμα στην Τουρκία.


Ταυτόχρονα δε, ο κατάπλους στον Πειραιά μεταξύ 18 και 21 Οκτωβρίου του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου SSV 571 Belomore κλάσης Lira, αποτελεί μια επίσης κίνηση με ειδικό βάρος καθώς το σκάφος εδώ και κάποιους μήνες πραγματοποιεί ηλεκτρονική επιτήρηση μεταξύ του θαλάσσιου χώρου που περικλείεται από τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο και των ακτών της Συρίας.
Πρόκειται για σύγχρονη πλατφόρμα ηλεκτρονικών υποκλοπών (SIGINT/ELINT-COMINT) , από τις πλέον σύγχρονες του ρωσικού Στόλου με δυνατότητα υποκλοπών σε αποστάσεις της τάξης των 450 χλμ., και μετάδοση των συλλεχθέντων δεδομένων μέσω δορυφορικών επικοινωνιών ασφαλούς ζεύξης.
Η άφιξη ενός τόσο προηγμένου τεχνολογικά σκάφους στον Περιαιά ειδικά μεσούσης της ρωσο-τουρκικής κρίσης συνοδεύεται από την επίσκεψη στην Ελλάδα και ενός άλλου Ρωσικού αρματαγωγού του NOVOCHERKASSK αρχικά στη Λήμνο και στη Επτάνησα.
Πάντως η θερμή κρίση κάθε άλλο τείνει προς αποκλιμάκωση. Η Άγκυρα συνεχίζει τη συγκέντρωση αεροπορικών και στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τη Συρία –σύμφωνα με δημοσίευμα του Press-TV- πάνω από 250 τουρκικά άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τη μεταστάθμευσα στην αεροπορική βάση του Ντιαρμπακίορ τουλάχιστον μιας ενισχυμένης Μοίρα μαχητικών με 25 αεροσκάφη F-16.
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική που έχει «εγκαινιάσει» τόσο με τη Συρία όσο και με τη Ρωσία καθώς ακόμη και μετά τη διάψευση εκ μέρους της ρωσικής ROSOBORONEXPORT ότι ουδέποτε παρέδωσε όπλα για μεταφορά με το συριακό Airbus 320, ο ίδιος επιμένει πως αυτό μετέφερε οπλισμό και μάλιστα ρωσικής προέλευσης.
Η αντίδραση της Μόσχας από τη συνεχιζόμενη εμμονή της Τουρκίας να ανακινεί το θέμα του συριακού αεροσκάφους και της αναγκαστικής –κάτω από την απειλή τουρκικών F-16- προσγείωσής του στην Άγκυρα, αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για όλη την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και όχι μόνο και μάλλον… δυσάρεστη για την Τουρκία.
Επιπρόσθετα η ολοκλήρωση των μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή του Καυκάσου με την επωνυμία «Καύκασος 2012» τα οποία πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 17 και 23 Σεπτεμβρίου ήταν μια ακόμη υπενθύμιση ιδιαίτερα προς την Τουρκία αλλά και τις ΗΠΑ ότι η στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και η Συρία δε βρίσκεται καθόλου μακριά.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top