GuidePedia

0

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Φράνσις Ρικιαρντόνι αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε – κάπου εντός της παρελθούσης διετίας – στους Τούρκους επιχείρηση «τύπου Οτζαλάν» για την εξουδετέρωση του σημερινού αρχηγού των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Μουράτ Καραγιλάν, καθώς επίσης και άλλων κορυφαίων στελεχών του κουρδικού αντάρτικου!
Η αποκάλυψη δεν προκαλεί τόσο μεγάλο σάλο στην Τουρκία λόγω της είδησης αυτής καθαυτής, αλλά διότι το μεγάλο ερώτημα που πλανάται – δικαίως – είναι ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η χρονική συγκυρία της αποκάλυψης της υπόθεσης από τον Αμερικανό πρεσβευτή… Επίσης, για ποιον λόγο οι Τούρκοι απέρριψαν τη προσφορά, καθώς η εξήγηση του Ερντογάν που παρατίθεται παρακάτω, απλώς δεν πείθει απόλυτα, ή αποτελεί μισή αλήθεια.

Όσον αφορά το τυπικό μέρος της υπόθεσης, η Τουρκία φέρεται να αρνήθηκε την αμερικανική προσφορά, δηλώνοντας ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση στο πλαίσιο του τουρκικού νόμου και φυσικά της στρατιωτικής ισχύος της.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι την απέρριψε με το ακόλουθο σκεπτικό: Εάν υποτεθεί ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν εξουδετερώθηκε σε ένα σπίτι στο Πακιστάν κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Ισλαμαμπάντ, στην πόλη Αμποταμπάντ, ο Καραγιλάν και οι ηγέτες του PKK βρίσκονται σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, οπότε τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σε επίπεδο εικασιών και μόνο, ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην πεποίθηση του Ερντογάν ότι η πολιτική διαδικασία για τη διευθέτηση του θέματος είχε μεγάλες πιθανότητες να είναι επιτυχής, οπότε απέφυγε μια προσφορά που θα μπορούσε προφανώς να την καταστρέψει. Ενδεχομένως δε, να είδε την προσφορά με καχυποψία, αφού παρά τις καλές του σχέσεις με τον Μπάρακ Ομπάμα παραμένει εξαιρετικά σκεπτικιστής – και καλά κάνει – αναφορικά με τους πραγματικούς στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή ενδιαφέροντος για την Τουρκία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top