GuidePedia

0



Σε διελκυστίνδα ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων εξελίσσεται πλέον η πολεμική κρίση της Συρίας, καθώς καθημερινά ανεβαίνει το διπλωματικό θερμόμετρο σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Από τη μία το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ με νύχια και με δόντια προσπαθεί -με τη βοήθεια των συμμάχων του- να διατηρήσει τα κεκτημένα κι από την άλλη οι εξεγερμένοι -με την αρωγή της Τουρκίας και της Δύσης- αγωνίζονται να διαμορφώσουν με τους δικούς τους όρους και στα μέτρα τους το πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας στην αιματοκυλισμένη χώρα.

Εν τω μεταξύ, για ακόμη μία φορά χθες ο διεθνής μεσολαβητής στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι προειδοποιούσε από τον Λίβανο για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που οι αντάρτες κατέρριπταν στρατιωτικό ελικόπτερο καταφέροντας νέο πλήγμα στον στρατό του Ασαντ.

«Η κρίση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον περιορισμένη στο συριακό έδαφος. 'Η θα επιλυθεί ή θα επιδεινωθεί, θα ξεπεράσει τα σύνορα και θα προκαλέσει ανάφλεξη και αιματοχυσία σ΄ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο Μπραχίμι.

Ηδη πάντως, λόγω της συριακής κρίσης, οι σχέσεις Δαμασκού - Αγκυρας χαρακτηρίζονται «τεταμένες», καθώς η Τουρκία υποστηρίζει τους Σύριους εξεγερμένους. Παρόλ' αυτά όμως η Δαμασκός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δηλώσει έτοιμη να μελετήσει την πρόταση του Μπραχίμι, αν και χθες ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε μεν ότι επιθυμεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία αλλά ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να πει ότι διαφωνεί με την τουρκική πρόταση για αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνιζε πάντως χθες από την πλευρά του ότι πρότεινε στον Αχμαντινετζάντ τριμερείς συνομιλίες με την Αίγυπτο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Σύμφωνα με πρόχειρο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 108 άνθρωποι, ανάμεσά τους οχτώ παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη σ' ολόκληρη τη Συρία, ενώ χθες τουλάχιστον 44 πολίτες έπεσαν νεκροί έπειτα από επιδρομή της συριακής πολεμικής αεροπορίας σε πόλη της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top