GuidePedia

0

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη άσκηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πολλαπλών βαλλιστικών στόχων από συστήματα τα οποία θα κληθούν να υπερασπιστουν την Ευρώπη στο πλαίσιο της αντιβαλλιστική ομπρέλας που το ΝΑΤΟ ετοιμάζει στην περιοχή. 
Πιο αναλυτικά κατά την διάρκεια της άσκησης FTI-01 στον Ειρηνικό ωκεανό στο πεδίο δοκιμών του Στρατού των ΗΠΑ στην ατόλη Kwajalein/Reagan Test Site, στην περιοχή της Hawai, οι αμερικανικοί Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν το ραντάρ AN/TPY-2 και το σύστημα AEGIS του αντιτορπιλικού USS FITZGERALD για τον εντοπισμό των 5 βαλλιστικών στόχων που εκτοξεύτηκαν διαδοχικά.
Ειδικότερα το ραντάρ AN/TPY-2 τοποθετημένο στην νήσο Meck εντόπισε το βλήμα E-LRALT το οποίο αφέθηκε από μεταγωγικό αεροσκάφος C-17A και ενεργοποίησε το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) το οποίο αναχαίτισε τον στόχο ενώ την ίδια στιγμή ένας πύραυλος PATRIOT Advanced Capability-3 κατέστρεψε ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς ο οποίος επίσης είχε εντοπιστεί από το ραντάρ. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS FITZGERALD χρησιμοποιώντας βλήματα SM-3 Block 1A αναχαίτισε ένα τρίτο πύραυλο.
Επιπλέον εκτοξεύτηκε ένα ακόμα βαλλιστικός πύραυλος και ένα βλήμα τύπου cruise τα οποία επίσης αναχαιτίστηκαν. Η άσκηση ουσιαστικά προσομοίωσε ποικιλία απειλών που οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν όπως αερο-εκτοξευόμενα βλήματα πύραυλοι cruise βαλλιστικοί πύραυλοι.
Συμπτωματικά οι ασκήσεις που οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν πριν από μερικές ημέρες στις 19 Οκτωβρίου περιελάμβαναν την εκτόξευση πυραύλου SLBM   R-29R/SS-N από το υποβρύχιο K-433 «Sv. Georgiy Pobedonosets» κλάσης 667BDR/Delta III, ένα πύραυλο ICBM Topol (SS-25), ενώ στρατηγικά βομβαρδιστικά  Tu-160 και Tu-95MS εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους cruise.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top