GuidePedia

0
Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας για τη βομβιστική επίθεση στο Γκαζιαντέπ



Διπλό ''παιγνιδι'' κάνει η Τουρκία με τη υπόθεση της αιματηρής επίθεσης στο Γκαζιαντέπ με κοινό όμως στόχο.

Από την μια η ηγεσία - και του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου - ''τα ριχνουν'' στο ΡΚΚ και το φιλοκουρδικό κόμμμα για την επίθεση από την άλλη με διαρροές και δηλώσεις κατώτερων στελεχών στο τύπο ΄''τα ρίχουν'' στην Συρία. Μάλιστα στους τελευταίους προστέθηκε τώρα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ομως όπως εκτιμούν αναλυτές πίσω και από τις δύο κατευθύνσεις επίρριψης ευθυνών υπάρχει ουσιαστικά ένα κοινό σχέδιο σε στόχο - ανεξάρτητα από την πραγματικότητα - για να βγεί προς τα έξω η εικόνα ότι υπάρχει συνεργασία του ΡΚΚ με τον Ασσαντ και με ένα ''σμπάρο να βγάλουν δύο τρυγόνια''!


Αν και ο συνήθης ύποπτος για τις τρομοκρατικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία είναι το ΡΚΚ, μετα τις πρώτες κρίσιμες ώρες πλέον πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ κ. Τσελίκ, ο βουλευτής του ΑΚΡ κ. Samil Tayyar και ο Υπ Εξωτερικών κ.Νταβούτογλου αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση στο Γκαζιαντέπ βρίσκεται η Συρία, Αυτό το επισημαίνει με άρθρο γνώμης ο κ. Serkan Demirtas στη Hurriyet Daily News με τίτλο “Is Syria behind the Gaziantep attack?”.

Τίποτα δεν αποδεικνύει την παραπάνω υπόθεση, λέει, ωστόσο, γεγονός είναι ότι οι επιθέσεις στο Γκαζιαντέπ και η εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης στην κρίση της Συρίας σχετίζονται. Γιαυτό και το φιλοκουρδικό BDP έκανε πρόσφατα έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά τη Συρία. Αυτή τη στιγμή, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων. Και δυστυχώς, η Τουρκία είναι μεταξύ αυτών που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση, καταλήγει ο κ. Demirtas.
Σε σύντομο ιστορικό της κλιμάκωσης των ενόπλων επιθέσεων του ΡΚΚ το τελευταίο διάστημα, αναφέρεται άρθρο γνώμης του αρχισυντάκτη της ίδιας εφημερίδας Murat Yetkin το οποίο καταλήγει εκτιμώντας ότι όσο επιτείνεται η κρίση στην Συρία τόσο πιο ανησυχητική καθίσταται η επέκταση της κρίσης στην Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν προηγηθεί αναφορές στον τύπο (AKSAM) συμφωνα με την οποία ο βουλευτής του ΑΚΡ από το Γκαζίαντεπ κ. Σαμίλ Ταγιάρ είπε πως πίσω από το συμβάν μπορεί να είναι η Μυστική Υπηρεσία Συρίας Αλ-Μουχαμπαράτ και ότι όπως διευκρίνισε πως είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι το ΡΚΚ και μέλη της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ασσαντ ενδέχεται να προβούν σε επιθέσεις στην περιοχή Γκαζίαντεπ και Χακκιάρι.
Όπως αναφέρεται επίσης στην ιστοσελίδα του CNN Turk , αποκαλύφθηκε ότι πριν την βομβιστική επίθεση οι βουλευτές της περιοχής προειδοποιήθηκαν από την ΜΙΤ και την Στρατοχωροφυλακή, οι οποίες επέστησαν την προσοχή στην κινητικότητα που επικρατεί στην περιοχή και τους συνέστησε να αναβληθούν οι επισκέψεις τους εκεί, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια από τις δηλώσεις του ο προαναφερθείς βουλευτής , ο οποίος είπε: « Υπήρξε μια έντονη διέλευση τρομοκρατών από το Γκαζίαντεπ. Ηρθαν και στην περιοχή και πράκτορες της Αλ Μουχαμπαράτ . Έφθασαν σε μας πληροφορίες από την ΜΙΤ και την Στρατοχωροφυλακή ότι παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στο Γκαζίαντεπ και θα πρέπει να αναβάλλουμε τις επισκέψεις μας».
Πιό πριν όμως επισήμως ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται κατά της τρομοκρατίας διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοκρατία και το Νόμο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.Και όπου ρρομοκρατία ξερουμε ότι εννοεί το ΡΚΚ

Επίσης ο Τουρκος πρόεδρος Γκιούλ, «αναθεμάτισε» την αποτρόπαιη επίθεση, εξέφρασε τη βαθειά του θλίψη και τόνισε ότι ο θάνατος παιδιών καταδεικνύει ότι η τρομοκρατία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ότι οι δράστες δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες του ανθρωπισμού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σαχίν είχε δηλώσει ότι «ακόμα και αν η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αυτό δε σημαίνει ότι δεν την έκανε», προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Μποζντάγ δήλωσε ότι τα άτομα τα οποία έκαναν την επίθεση αυτή δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «άνθρωποι» και ότι «σίγουρα δεν είναι μουσουλμάνοι».Επίσης αναφερόμενος στο BDP δήλωσε ότι «πρόκειται για προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ. Ποτέ δεν πήραν τις αποστάσεις τους από το ΡΚΚ. Ποτέ δεν καταδίκασαν τη βία και τον τρόμο. Στο τελευταίο συμβάν καταδίκασαν την επίθεση αλλά όχι την τρομοκρατική οργά νωση και τους τρομοκράτες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Βγάλτε συμπέρασμα...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top