GuidePedia

0

Φυγή προς τα εμπρός για τη υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων στις σχέσεις ανατολής και δύσης επιχειρεί η Ρωσία με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση ένταξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Λαβρόφ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό! Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε, η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για να πετύχει αυτή η απόπειρα!
Στην οικονομική αιτιολόγηση της πρότασης, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι εάν δημιουργηθεί η εν λόγω κοινή αγορά, τότε τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωσης όσο και η Ρωσία θα επωφεληθούν, αφού αμφότερα τα μέρη θα καταστούν πιο ανταγωνιστικά και πιο ανθεκτικά στα σκαμπανεβάσματα της διεθνούς οικονομίας. Πρόκειται σαφώς για μια πρόταση που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων από ρωσικής πλευράς, κάτι το οποίο όμως για να γίνει απαιτείται να εκφραστεί, καταρχήν έστω, ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διερευνήσει τις ρωσικές προθέσεις.

Σχετική με τις δηλώσεις Λαβρόφ είναι και η εξέλιξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ομιλίας του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στους Ρώσους διπλωμάτες, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται δυο φορές τον χρόνο, ότι η επιρροή της Δύσης υποχωρεί όσο η οικονομία της αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο Πούτιν επιτέθηκε εναντίον της Δύσης συνολικά, με την καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας για την επίλυση διεθνών διενέξεων και όχι μέσω της προσφυγής και επιμονής για την επίλυσή τους στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε μια προφανή αναφορά στο πρόβλημα της Συρίας.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του Ρώσου προέδρου ήταν όμως όταν προχώρησε σε «νουθεσίες» προς τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της Ρωσίας ανά τον κόσμο: «Να είστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη, ακόμα και για την πιο δυσμενή», τους ανέφερε, υπονοώντας ότι στη Συρία δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η πολεμική σύρραξη που θα ενέπλεκε πολλούς…
Το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να χαθεί στον όγκο των πληροφοριών που φθάνουν καθημερινά στα δημοσιογραφικά γραφεία. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πως βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση το μέλλον της και τις σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε να δράσει καταλλήλως…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top