GuidePedia

0

Δώδεκα χρόνια μετά την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία στη Σερβία, την περιπέτειά του στα διεθνή δικαστήρια και τελικά τον θάνατό του κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας πολιτικός φίλος και σύμμαχος απειλεί ενεργά την πρωτοκαθεδρία του θεωρούμενου ως φιλο-Δυτικού, Μπόρις Τάντιτς.
Πρόκειται για τον Τόμισλβ Νίκολιτς, αρχηγό του λαϊκιστικού, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, ο οποίος απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε ισχυρισμό ότι είναι εθνικιστής ή αντιευρωπαϊστής. Ένα ενδιαφέρον τμήμα του βιογραφικού του είναι ότι τη δεκαετία του 1980 δούλευε… σε νεκροταφείο! Επίσης, θεωρεί τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς ως ήρωες του σερβικού έθνους, ενώ δηλώνει θαυμαστής της Ρωσίας.

Ο Νίκολιτς ανέβασε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν πολλούς Σέρβους να μην αντιμετωπίζουν με τον πιο θετικό τρόπο την προοπτική της σερβικής ένταξης, με αποτέλεσμα ο Νίκολιτς που ασκούσε και κριτική να επωφεληθεί, καθώς επίσης και από τις καταγγελίες του εναντίον της διαφθοράς και της αδικίας, ενώ δηλώνει ότι έχει τον τρόπο να φέρει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις στη Σερβία εάν εκλεγεί.
Σήμερα διεξάγεται στη Σερβία ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, αλλά και των εκλογών για το 250 εδρών Κοινοβούλιο. Πολλοί πιστεύουν ότι από το αποτέλεσμα θα κριθεί εάν και κατά πόσον θα προωθηθούν οι κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη Σερβία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς όμως δεν τους δίνει σημασία και υπόσχεται στους επικριτές του εκπλήξεις, αν και παραμένει φιλο-Ρώσος…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top