GuidePedia

0
«Αποικιοκρατική δύναμη» χαρακτήρισε την Αργεντινή ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Τριάντα χρόνια μετά την εμπλοκή στα Νησιά η ένταση αναζωπυρώνεται με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για αποικιοκρατισμό

«Αποικιοκρατική δύναμη» χαρακτήρισε την Αργεντινή ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η δεκαετία του '80 επιστρέφει... απειλητικά στη Βρετανία, πρώτα με αφορμή την προβολή της ταινίας, «Iron Lady», με θέμα τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τώρα με την αναζωπύρωση της έντασης με την Αργεντινή για τα νησιά Φόκλαντ.Δύο μόλις μήνες πριν από τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έναρξη του μεταξύ τους πολέμου, τα πνεύματα οξύνθηκαν και πάλι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η εμπορική ένωση μεταξύ της Αργεντινής, Βραζιλίας, Χιλής, Ουρουγουάης -γνωστή ως Mercosur- αποφάσισε να αποκλείσει όλα τα πλοία που φέρουν σημαία των Φόκλαντ από τα λιμάνια της.

Ηταν κίνηση που αιφνιδίασε τον Bρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον που χαρακτήρισε την Αργεντινή «αποικιοκρατική δύναμη», προκαλώντας τουλάχιστον την ειρωνική αντίδραση του Μπουένος Αϊρες που δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Εκτορ Τίμερμαν, δήλωσε πως είναι «πραγματικά περίεργο να μας χαρακτηρίζουν αποικιοκράτες οι άνθρωποι που είναι συνώνυμοι με τον όρο».
Η ένταση συνεχίζεται μετά την ανακοίνωση ότι η Βρετανία αποστέλλει στην περιοχή ένα από τα πιο προηγμένα της πολεμικά πλοία, το HMS Dauntless, για περιπολίες στον Νότιο Ατλαντικό, αν και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είχε σχεδιασθεί από καιρό και ότι το Dauntless θα αντικαταστήσει ένα παλιότερο πλοίο.
«Κοίτα ποιος μιλάει», απάντησε η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ μέσω του ΥΠΕΞ της Αργεντινής.
«Κοίτα ποιος μιλάει», απάντησε η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ μέσω του ΥΠΕΞ της Αργεντινής.
Κατηγορίες όμως εκτοξεύονται και από τη βρετανική πλευρά, που πιστεύει ότι η Αργεντινή σχεδιάζει τον οικονομικό αποκλεισμό των Φόκλαντ, καθώς η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, έχει δημοσίως απειλήσει να διακόψει την εβδομαδιαία αεροπορική σύνδεση της πρωτεύουσας Στάνλεϊ με τη χιλιανή πόλη Πούντα Αρένας - τη μοναδική αεροπορική σύνδεση του νησιού με τη Ν. Αμερική.
Απομόνωση
Η κίνηση, η οποία, σύμφωνα με Bρετανούς αξιωματούχους θα γίνει άμεσα, θα απομονώσει ακόμα περισσότερο τα νησιά καθώς οι κάτοικοι θα βασίζονται πλέον στην πτήση που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα με στρατιωτικά αεροπλάνα από και προς τη νήσο της Αγίας Ελένης (Ασενσιόν), το ηφαιστειογενές νησί και υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου που συνδέεται με το Λονδίνο. Το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό και για τον τουρισμό και τις εξαγωγές, επισημαίνουν αξιωματούχοι των Φόκλαντ.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα παραμείνει για 6 εβδομάδες στα Φόκλαντ.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα παραμείνει για 6 εβδομάδες στα Φόκλαντ.
Βέβαια καθόλου τυχαία δεν είναι όλη αυτή η πατριωτική έξαρση των δύο άσπονδων φίλων, αν συνδυαστεί -από τους πιο... καχύποπτους- με την ανακοίνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο του ομίλου Rockhopper ότι θα επενδύσει 2 δισ. δολ. για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου βόρεια των Νήσων Φόκλαντ. Ο όμιλος εκτιμά ότι το κοίτασμα περιέχει 350 εκατ. βαρέλια. Η εξόρυξη αναμένεται να αρχίσει το 2016, ενώ έως το 2018, ο Rockhopper πιστεύει ότι θα μπορεί να αντλεί περί τα 120.000 βαρέλια την ημέρα.
H σύρραξη του 1982
Mια πρόκληση κατέληξε σε μακελειό
ο Πόλεμος των Φόκλαντ ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 1982 μεταξύ της Μ. Βρετανίας, που κατείχε τα νησιά Φόκλαντ, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς και της Αργεντινής, που τα διεκδικούσε από το 1833. Την αφορμή για τον πόλεμο, τον οποίο επιθυμούσε η χούντα του στρατηγού Γκαλτιέρι ως διέξοδο από την κοινωνική αναταραχή που συνεχώς οξυνόταν εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, έδωσαν 50 Αργεντίνοι έμποροι σιδηρομεταλλευμάτων. Αυτοί δημιούργησαν στις 19 Μαρτίου στα νησιά της Νότιας Γεωργίας μία πρόχειρη εγκατάσταση όπου ύψωσαν τη σημαία της Αργεντινής. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε εχθρική πράξη από τη Βρετανία που έξι μέρες μετά έστειλε περιπολικό σκάφος για να τους απομακρύνει. Εμποδίστηκε, όμως, από κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής. Στις 2 Απριλίου ο Γκαλτιέρι διατάσσει την εισβολή των στρατευμάτων του στα Φόκλαντ και κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Μ. Βρετανίας. Δύο ημέρες αργότερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αργεντινής εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τα Φόκλαντ. Οι Βρετανοί εξαπολύουν αντεπίθεση στις 25 Απριλίου και την Πρωτομαγιά βομβαρδίζεται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Στις 14 Ιουνίου, οι βρετανικές δυνάμεις εισέρχονται θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα. Η φρουρά των νησιών παραδίδεται. Συνολικά σκοτώθηκαν 649 Αργεντίνοι και 255 Βρετανοί στρατιώτες.
ΣΤΑ ΦΟΚΛΑΝΤ Ο ΟΥΙΛΙΑΜ
Ρίχνουν στη μάχη τον διάδοχο
Στα Φόκλαντ, όμως, κατάφτασε και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά για τη διαδοχή του θρόνου της χώρας ως κυβερνήτης ελικοπτέρου της RAF σε αποστολές έρευνας/διασώσεων.
Θα παραμείνει για διάστημα έξι εβδομάδων και, όπως φρόντισε με υπερβάλλοντα ζήλο να ενημερώσει τους Βρετανούς το υπουργείο Αμυνας, ο διάδοχος «θα έχει την ίδια ακριβώς μεταχείριση με οποιονδήποτε αξιωματικό, αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει ποια θα είναι τα καθήκοντά του.
Οι Αργεντίνοι πάντως δεν χάρηκαν καθόλου με τα νέα, θεωρώντας την άφιξη του Ουίλιαμ ως δείγμα της αποικιοκρατικής συμπεριφοράς των Βρετανών.
Τον χαρακτήρισαν μάλιστα «κονκισταδόρα» (σ.σ. κατακτητής). Πάντως, ο πρίγκιπας δεν θα πλήξει, καθώς τους 12 τελευταίους μήνες υπήρξε ανάγκη για 30 αποστολές έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.
Από την άλλη, βέβαια, ο αδελφός του Χάρι δεν θα πλήξει ούτε αυτός, κάνοντας μαθήματα σπριντ από τον Γιουσέιν Μπολτ στην Τζαμάικα και μαθήματα μπιτς βόλεϊ στη Βραζιλία...
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top