Εξετάζονται φόρμουλες για τη σύνθεση, μορφή και περιεχόμενο
Το σκηνικό της πολυμερούς διάσκεψης μελετούν τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό, παρόλο που «επί του εδάφους», τίποτε δεν κινείται. Μετά το Greentree-2, ο Διεθνής Οργανισμός έχει θέσει σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη, που έχει συμφωνηθεί και εξετάζει πλέον διάφορες συνταγές για τη σύνθεση, το περιεχόμενο και τη μορφή της πολυμερούς. Είναι προφανές πως εκείνο που επιδιώκεται είναι όπως μέσα από εποικοδομητική ασάφεια και πολλές διαβεβαιώσεις, να στηθεί ένα σκηνικό, το οποίο να γίνεται αποδεκτό από όλους: Η διάσκεψη να είναι υπό την προεδρία του ΟΗΕ και να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για δυο ζητήματα. Για τη μορφή της λύσης που θα επιδιωχθεί και το καθεστώς συμμετοχής της τ/κ κοινότητας.
Το παιχνίδι με τις ασάφειες αποτελεί μέρος της πορείας του Κυπριακού και ο καθένας μπορεί να δίνει διαφορετικές ερμηνείες, στο τέλος όμως ισχύει αυτό που λένε τα Ηνωμένα Έθνη και οι εν δυνάμει μεσολαβητές.
Ο Διεθνής Οργανισμός, πάντως, δεν… αγχώνεται με τον χρόνο, καθώς θεωρεί πως η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Γι’ αυτό και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ κάνει χρήση δεκαπενθήμερης άδειας και βρίσκεται στην Αυστραλία ενώ απουσιάζουν κι άλλα μέλη της ομάδας του από την Κύπρο. Είναι προφανές πως ο χρόνος μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ροκανισθεί σε επαφές, ανταλλαγή των στοιχείων και μερικές συναντήσεις Χριστόφια και Έρογλου. Τουλάχιστον μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου δεν αναμένονται πολλά να γίνουν ενώ στο τέλος αυτού του μήνα θα υποβληθεί η έκθεση Μπαν Κι Μουν.
Τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ήδη ψαλιδίσει την ατζέντα περιορίζοντας τα ανοικτά θέματα σε τρία (περιουσιακό, εκτελεστική εξουσία και ιθαγένεια) αφήνοντας προφανώς τα υπόλοιπα ζητήματα για την πολυμερή (το θέμα των νόμων, του FIR, των τεσσάρων ελευθεριών παραμένουν ανοικτά όπως κι άλλα). Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη επιστρατεύουν και τους ειδικούς τους, οι οποίοι σύντομα αναμένονται στην Κύπρο. Αμφότεροι έχουν ετοιμάσει ιδέες για περιουσιακό και διακυβέρνηση καθώς και γεφυρωτικές προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν εάν ανάψουν το πράσινο φως οι διαπραγματευτές. Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι θα αναλάβουν ρόλο των παράλληλων συζητήσεων με στόχο να βρουν «χρυσές τομές».
Στο Greentree, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί πως βρέθηκε προ εκπλήξεως με τη δήλωση Μπαν Κι Μουν. Το κείμενο, που παρουσιάσθηκε λίγη ώρα πριν να το αναγνώσει ο Γενικός Γραμματέας, μπορεί να προκάλεσε αντιδράσεις και διαφωνίες, όμως αποτελεί τη συνέχεια του Greentree-1. Άλλωστε ο Πάσκο έχει πει στην κυπριακή αποστολή πως «στο κάτω κάτω, αυτή είναι δήλωση του Γ.Γ.». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ωστόσο, θα μπορούσε να μην πλαισιώνει τον Μπαν Κι Μουν την ώρα που διάβαζε τη δήλωση, δείχνοντας τη διαφωνία του εάν είχε, αλλά δεν το έπραξε.
Οι ασφαλιστικές δικλίδες τις οποίες επικαλείται η ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρχουν. Ο Γενικός Γραμματέας έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη χωρίς να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να τοποθετηθεί και να διαφωνήσει με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα. Θα έλθει, όμως, σε ρήξη; Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να υπάρξουν προληπτικές κινήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν από τώρα.
Η Ρωσία έχει αναλάβει ως φαίνεται έναν τέτοιο ρόλο. Η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία (τρέμουν στη Λευκωσία στην ιδέα να χάσει ο Σαρκοζί) και δεν αναμένεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τέτοια ζητήματα, παρά τις διαβεβαιώσεις
πηγή
Δημοσίευση σχολίου