GuidePedia

0
Στην πόλη Σανάα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος Ασαντ

Αυστηρότερη εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό και διακοπή της «διπλωματικής συνεργασίας» με τον Ασαντ προβλέπει το ψήφισμα της χθεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ των αραβικών κρατών στο Κάιρο


Tην αντικατάσταση της αραβικής ομάδας παρατηρητών στη Συρία με μια κοινή ειρηνευτική δύναμη με τα Ηνωμένα Εθνη πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος, επανεκκινώντας τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης που έχει λάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, μία εβδομάδα μετά την αποτυχία ψήφισης του σχεδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Σύνδεσμος έκανε έκκληση για στενή συνεργασία με τη συριακή αντιπολίτευση και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διάσκεψης «Φίλων της Συρίας» στην Τυνησία στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το ψήφισμα της χθεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ των αραβικών κρατών στο Κάιρο, το οποίο απέρριψε η Δαμασκός, αποφασίστηκε η αυστηρότερη εφαρμογή των οικονομιών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα και η διακοπή της «διπλωματικής συνεργασίας» με τη συριακή κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ζητούν απέλαση των Σύρων πρεσβευτών από τα κράτη-μέλη. Μετά τη χθεσινή παραίτηση του Σουδανού στρατηγού Μοχάμεντ αλ Ντάμπι, ο Σύνδεσμος πρότεινε για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου για τη Συρία τον πρώην ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αμπντελιλάχα Αλ Χατίμπα.
Εν τω μεταξύ, μετά το σινο-ρωσικό βέτο στο αραβικό σχέδιο που κατατέθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ για την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, ο επικεφαλής του Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, μίλησε για πιθανή «αλλαγή στάσης» εκ μέρους της Μόσχας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη για «επέκταση της αποστολής των παρατηρητών» στη Συρία.
Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σ. Αραβίας διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τη χώρα να έχει παραδώσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ νέο σχέδιο για τον τερματισμό της βίαιης καταστολής στη Συρία. Τη στήριξή του στο κίνημα αμφισβήτησης του Ασαντ εξέφρασε χθες ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε βίντεο με τίτλο «εμπρός, λιοντάρια της Συρίας» και κάλεσε τους Σύρους να μην έχουν εμπιστοσύνη στις αραβικές ή τις δυτικές κυβερνήσεις, ενώ ζήτησε από τους μουσουλμάνους σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο να υποστηρίξουν την εξέγερση και να ανατρέψουν το «αντι-ισλαμικό» συριακό καθεστώς.

400 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΟΜΣ
Αρματα μάχης εναντίον αμάχων
Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Συρία, με περισσότερα από 400 άτομα, σύμφωνα με ακτιβιστές, να έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Χομς, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία δημοσίευσε στο διαδίκτυο δορυφορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν άρματα μάχης που επιτίθενται σε αμάχους αποδεικνύοντας τη βαρβαρότητα του καθεστώτος. Την Κυριακή τουλάχιστον έντεκα άτομα σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκ των οποίων τα πέντε στη συνοικία Μπάμπα Αμτ της Χομς, όπου οι συνθήκες περιγράφονται τραγικές και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει να εκλείπουν.
Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ εισήλθαν το Σάββατο στην πόλη Ζαμπαντάνι, ενώ, σύμφωνα με τις Γενικές Επιτροπές της Συριακής Επανάστασης, το καθεστώς εξαπολύει επιθέσεις στις επαρχίες Χάμα και Ντεράα. Επείγουσα έκκληση «να δοθεί τέλος στη βία και την αιματοχυσία», απηύθυνε χθες στη Δαμασκό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' και κάλεσε τις πολιτικές Αρχές της χώρας «να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου και της ειρήνης».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top