Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε κι επισήμως την κάθοδό του στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013. Στις δηλώσεις του επετέθη εναντίον του Κύπριου προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις για τον ίδιο και το κόμμα του, το κομουνιστικό ΑΚΕΛ που βρίσκεται στην εξουσία.
Η ανακοίνωση έγινε στο 14ο Συνέδριο του κόμματος το οποίο διεξήχθη στη Λευκωσία. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις τύχες της χώρας σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, με σκοπό να εργαστεί για μια ενωμένη Κύπρο, ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Δήλωσε επίσης, ότι η νήσος διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση από την εισβολή του 1974. Οι προκλήσεις υφίστανται σε όλα τα επίπεδα, το εθνικό, το οικονομικό και το πολιτικό. Οι Κύπριοι πολίτες, είπε ο Αναστασιάδης, αισθάνονται απογοήτευση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, όσο ποτέ. Για να αναφερθεί στο ΑΚΕΛ κατηγορώντας το για δογματισμό και οπισθοδρομικές ιδέες.
Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη για την τόσο εσπευσμένη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, καθώς με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζει εμμέσως την μακρύτερη προεκλογική περίοδο στην Ιστορία της νήσου, τη στιγμή που απαιτείται ηρεμία, ενότητα και εστίαση στις προκλήσεις…
Στελέχη του ΑΚΕΛ επέστρεψαν τα περί «δογματισμού» στον Ν. Αναστασιάδη, κατηγορώντας το ΔΗΣΥ για προσκόλληση στον φιλελευθερισμό…
Δεν θα μπορούσε κανείς παρά να παρατηρήσει ότι η Κύπρος όντως χρειάζεται ηρεμία και ψυχραιμία και ότι οι ανάγκες του προεκλογικού αγώνα όλων των πλευρών δεν θα πρέπει να επιτρέψουν την πόλωση του κλίματος και τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα τύχουν εκμετάλλευσης από όσους επιθυμούν να προκαλέσουν αστάθεια, να βυθίσουν το νησί στο χάος, ώστε να αναστραφούν τα θετικά που προοιωνίζονται για την Κυπριακή Δημοκρατία από την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία την οποία και νομοτελειακά θα επιχειρήσει να την αξιοποιήσει. Για παράδειγμα, μια πρόκληση στο επίπεδο της ασφάλειας εγείρει ζητήματα του είδους «ποιος είναι πιο πολύ πατριώτης», οδηγεί σε σοβαρό διχασμό και ανοίγει την πόρτα σε περιπέτειες.
Οι Έλληνες Κύπριοι θα πρέπει να θυμούνται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ότι πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια του νησιού της Αφροδίτης, το στολίδι του ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι, όσο αυτό είναι δυνατόν, παραμένοντας άπαντες σε εγρήγορση, καθότι οι καιροί είναι πονηροί…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου