GuidePedia

0

«Πολιτιστική Διπλωματία» πρόκειται να εξαπολύσει η Αθήνα προς κάθε κατεύθυνση! Με μία ανακοίνωση που μας προξένησε θετική έκπληξη, το υπουργείο Εξωτερικών στην ουσία μας λέει πως πρόκειται να προχωρήσει στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων οι οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας.
Στην ουσία η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών είναι κοινή με αυτή του υπουργείου Πολιτισμού, αφού όπως αναφέρεται την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των δύο υπουργείων «με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων» με αντικείμενο «το συντονισμό των δύο υπουργείων σε θέματα πολιτιστικής διπλωματίας και ενίσχυσης του τουρισμού».

Η ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη αφού ο όρος «πολιτιστική διπλωματία» εάν εκληφθεί όπως χρησιμοποιείται σε σοβαρά κράτη, όπως αυτό της Τουρκίας, δεν περιλαμβάνει μόνο δράσεις επιπέδου «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα, και το αγόρι μου», ούτε επικεντρώνεται στην ελληνικότητα της φέτας, του μπακλαβά, του μουσακά και άλλων εδεσμάτων…
Τη διάσταση της έννοιας της «πολιτιστικής διπλωματίας» μπορεί κάποιος να τη βρει στα γραφόμενα και τα λεγόμενα του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ πρέπει να επισημανθεί πως έχει άμεση σύνδεση με την έννοια της γεωπολιτισμικής θέασης των πραγμάτων. Με λίγα λόγια η έννοια «πολιτιστική διπλωματία» είναι η πρωτεύουσα συνθήκη για τη γεωπολιτική επιρροή μίας χώρας ή ενός πολιτισμού σε μία πολύ ευρύτερη από τα όριά του περιοχή.
Μετά από αυτές τις ελπίζουμε χρήσιμες επισημάνσεις, ας σημειώσουμε επιπρόσθετα πως η ελπίδα μας είναι η συνάντηση αυτή να υπονοεί πολύ περισσότερα, από τα τετριμμένα για την χώρα μας στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναγάγει ως εθνικό θέμα την διάκριση… στη Eurovision. Με άλλα λόγια, το «γεωπολιτισμικό Στρατηγικό Βάθος» μίας χώρας δεν δημιουργείται από το «Κορίτσια στον Ήλιο» – καλό είναι και αυτό έως ένα σημείο – αλλά από την εκστρατεία αιχμαλώτισης των «ψυχών» των κοινωνιών-στόχων μέσω της υπογράμμισης των κοινών ιστορικών καταβολών, εμπειριών και κυρίως συμφερόντων για το άμεσο μέλλον…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top