GuidePedia

0



Η ιρανική κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων τα οποία την έφεραν να διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα και άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες σε αντίποινα για το εμπάργκο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, οι πρεσβευτές των 6 ευρωπαϊκών χωρών στην Τεχεράνη «προσκλήθηκαν» στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει σταδιακό εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna, οι πρεσβευτές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έγιναν δεκτοί από τον Χασάν Τατζίκ, τον διευθυντή για τη Δυτική Ευρώπη του υπουργείου. Οι πρεσβευτές της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα ακολουθήσουν.

Το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων δεν έχει γίνει γνωστό.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στις 23 Ιανουαρίου να ενεργοποιήσουν ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και κατά συνέπεια της κεντρικής του τράπεζας ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος.

Τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαια με το Ιράν απαγορεύτηκαν με άμεση ισχύ από την ΕΕ, αλλά οι περισσότεροι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) έχουν χρονικό περιθώριο έως την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει πριν από την 1η Ιουλίου τις εξαγωγές της προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά καμιά απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επί του παρόντος.

Το Ισραήλ, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς. Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόσθεση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top